Orbánnak üzent Gyurcsány

2006.03.15. 13:44

Füttyszó és taps fogadta a Múzeumkertben Gyurcsány Ferencet. A miniszterelnök Orbán Viktornak üzent: szerinte a köztársaság nem csak egy cicoma, hanem mi magunk vagyunk. Szabadság, jóhiszeműség, nyugodt hang, nyitottság, vagy ribillió, ez a kérdés, válasszatok - mondta a kormányfő. Orbán Viktor viszont ismét azt mondta, a köztársaság egy ruha, önmagában, a nemzet nélkül tehetetlen. Szerinte március 15. üzenete 2006-ban az, hogy nemzeti programra van szükség.

Mintegy 100 ezer ember gyűlt össze a Fidesz március 15-i rendezvényén, a budai vár aljában, a Dózsa György téren. (Selmeczi Gabriella,  Fidesz szóvivője szerint ugyanakkor 150 ezren voltak jelen.) A gyűlés elején három, 75 méter hosszú, piros, fehér és zöld színű textilcsíkot húztak ki. A rendezvény műsorvezetője, Philip szerint ez volt a leghosszabb nemzeti zászló az ünnepen, amely a nemzet együvé tartozását fejezte ki.

Orbán Viktor ünnepi beszédében úgy fogalmazott: az emlékezés, az ünneplés nagyon fontos a nemzet számára, mert "ami kard által elveszett, azt az emlékezet visszaszerezheti", mi magyarok is az emlékezés miatt maradhattunk meg. Szerinte a forradalom története a magyar szolidaritás története is.

Úgy vélte, a március 15-i 12 pont nem egy ember programja volt, hanem egy egész nemzeté. A 12 pont mindent túlélt, mert az a nemzet alkotása és nem köztársasági szabásminta - mondta, majd úgy folytatta: nemzeti összetartásra kell építeni, ha a köztársaságot akarjuk megerősíteni. A köztársaság nemzetünk mai ruhája, vagy építménye, önmagában tehetetlen - közölte.

Március 15. üzenete 2006-ban az, hogy nemzeti programra van szükség, amely mögé minden magyar ember fel tud sorakozni - jelentette ki. Orbán szerint azonban nincs egységes, nyugodt nemzet, ha 700 ezer ember nem tud dolgozni, és segélyekre kell alapoznia megélhetését. A magyar nemzet ezért új gazdaságot kíván, ami tisztes megélhetést biztosító munkát ad. Emellett új államot is kíván, ami cselekvő, mozgékony, magas erkölcsi színvonalon áll. Új politikát is kíván, ami nem a kiváltságosok kasztja, hanem magyar fejjel gondolkodik és magyar szívvel érez - közölte.

A Fidesz elnöke szerint 1848-ban a történelem világos kérdést szegezett nekünk: rabok legyünk, vagy szabadok? 1848-hoz hasonlóan 2006-ban is választás előtt állunk: "egy ember erőlteti ránk a programját", vagy nemzeti programunk lesz, nemzetközi, vagy nemzeti érdekeket szolgálunk, mások, vagy a magyarok lesznek a legfontosabbak az országban, kiszolgáltatott nép maradunk, vagy cselekvő nemzet leszünk.

Tudjuk, mit akarunk, négy éve várjuk, hogy eljöjjön a pillanat: hogy újra lehessen nemzeti programja és kormánya az országnak - folytatta. Eljött a cselekvés ideje. Ne feledjétek, egységben az erő. Ma még nem is képzeljük, mi mindent érhetünk el három hét múlva. A hóval együtt elolvad a jelenlegi hatalom, a téllel együtt távozik az elmúlt négy év sikertelensége - mondta a politikus.

A nagygyűlésen felszólalt Borókai Gábor újságíró, a Heti Válasz főszerkesztője is. Borókai arról beszélt, hogy szerinte Magyarországon nincs médiaegyensúly és sajtószabadság: a sajtó tekintélyes része az ellenzék vegzálásában éli ki magát, és nem a hatalmat ellenőrzi. Szerinte az is probléma, hogy alig van befolyásos tájékoztatási eszköz magyar tulajdonban. Úgy vélte, sikeres vállalkozókra és jó újságírókra van szükség a jobboldalon, jelenleg ugyanis nincs elég üzletember aki befektetne a polgári sajtótermékekbe, és nincs elég jól képzett konzervatív újságíró sem. A baloldalon ugyanakkor több a pénz - vélte Borókai.

Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke azt mondta, tizenhat évvel a rendszerváltás után változásra van szükség, le kell zárni, ami eddig volt, mert az már nem szolgálja a jövőnket. Szerinte az elmúlt időszakban "átvitt értelemben rabjai lettünk magunk megkeseredettségének, kishitűségének", ez most az ellenség, ami ellen össze kell fogni. Schmitt azt is mondta, hogy a Fidesz jó úton jár, ezt bizonyítja az európai parlamenti választás sikere is. Az alelnök szerint a Fidesz nemcsak választást akar nyerni, hanem hazát és nemzetet is.

Komáromi Gergely

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK