Nem fogott kezet Sólyom és Fekete János

2006.03.15. 15:08

Átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend különböző fokozatait a köztársasági elnök szerdán a Parlamentben. A ceremónia pikantériája az volt, hogy elmaradt a kézfogás az elnök és Fekete János, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyugalmazott alelnöke között. Marjai József - akinek kitüntetését szintén kifogásolta Sólyom László - esetében viszont megtörtént a kézfogás. Mosonyi Emil betegsége miatt később veszi át a kitüntetést. Sólyom László előzőleg több felterjesztett kitüntetése ellen is kifogást emelt.

Furcsa, de nem egészen váratlan közjáték zavarta meg a március 15-i ünnepélyes  kitüntetés-átadási ceremóniát a Parlamentben. Elmaradt ugyanis a kézfogás Sólyom László köztársasági elnök Fekete János, az MNB nyugalmazott alelnöke között. Korábban kiszivárgott hírek szerint az államfő kifogásolta három személy, Fekete, Marjai József volt kormányfő-helyettes és Mosonyi Emil a bősi vízlépcső kitüntetését.

Marjai József ugyanakkor elfogadta a köztársasági elnök feléje nyújtott jobbját. Mosonyi Emil betegsége miatt nem tudta átvenni a neki adományozott Széchenyi-díjat. A Németországban élő vízépítőmérnök-professzor úgy tervezi, májusban utazik Budapestre, és akkor veszi át az elismerést. A szintén kitüntetett Szabad György - korábbi MDF-es parlamenti elnök - pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel nem fogott kezet a díjátadón.

Sólyom László korábban kifogást emelt  Marjai, Fekete és Mosonyi felterjesztése ellen, ám azt nem tudta elérni, hogy a kormányzat módosítsa az előterjesztést, de az Alkotmánybírósághoz fordult, és alkotmányértelmezést kért a kérdésben.

A köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetések mögött az egész nemzet elismerése áll, hiszen az elnök személye a nemzet egységét testesíti meg - mondta Sólyom László államfő a nemzet ünnepén, március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából tartott díjátadó ünnepségen a Parlamentben.

A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje, Középkeresztje, Tisztikeresztje és Lovagkeresztje kitüntetéseket nyújtott át. Miniszteri előterjesztésre ezenkívül a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, valamint Arany, Ezüst és Bronz Érdemkeresztje kitüntetéseket adott át. Idén 22-22 személyt tüntettek ki Kossuth-, illetve Széchenyi-díjjal. A Parlament kupolacsarnokában rendezett ünnepségen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.

Minden kitüntetett a hazát szolgálta és a haza sikerét szolgálja - köszöntette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Kossuth- és Széchenyi-díjasokat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrenddel kitüntetett személyeket.

A díjátadási ünnepség utáni koccintáson a Vadász teremben a kormányfő arról beszélt, hogy bár ezerféleképpen lehet gondolkodni a haza dolgáról, a haza sikere a minőségben van. Gyurcsány Ferenc pohárköszöntőjében úgy fogalmazott, "furcsa egy világ ez", sok minden változott, talán a szabadság felelőssége nehezebben viselhető. "De bármi is változott, nincs kétségem afelől, hogy mindenki ebben a teremben a hazát szolgálta és a haza sikerét szolgálja" - tette hozzá.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK