Újabb 12 embert telepítettek ki a belvíz miatt

2006.03.15. 11:39

Három településen újabb 12 embert kellett kitelepíteni a belvízzel elöntött, illetve a szélvihar miatt összedőlt házukból az elmúlt 24 órában - közölték a katasztrófavédelem képviselői szerdán. Jelenleg már 242 ezer hektárt borít belvíz.

A Hajdú-Bihar megyei Derecskén ketten, a Pest megyei Törtel településen hárman kényszerültek elhagyni otthonukat a belvíz miatt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádvécsén pedig hét ember otthonát rombolta le a szélvihar. Itt az öt gyermek és a két felnőtt számára az önkormányzat biztosított szállást.

Eddig összesen 190 embert telepítettek ki a belvíz miatt, 30 településen 43 ingatlan vált lakhatatlanná. A belvízzel elöntött terület nagysága 241 ezer hektár.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint árvízveszély sehol sem fenyegeti a lakosságot. A hóakadályok is megszűntek, az országban minden út járható és valamennyi település megközelíthető.

Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 242 ezer hektárt borít belvíz, ebből 134 ezer hektár vetés és szántó - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). Jelenleg 147 önkormányzat területén folynak védelmi munkák, harmadfokú a védekezés Fegyverneken, Kungyalun, Létavértesen, Kunszentmártonban és Domaszéken. A vízügyi igazgatóságok 72 szakaszán van érvényben belvízvédelmi készültség, megelőző védekezést 10 szakaszon folytatnak a szakemberek.

A folyókon összesen 898 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Harmadfokú a készültség a Krasznán és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán. Számottevő áradás a Tisza középső szakaszán, Dombrádtól lefelé és a Hármas-Körösön van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK