Az MTA elnökének sem tetszik Marjai kitüntetése

2006.03.17. 15:41

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a kormányt minősíti, hogy a nemzeti ünnep alkalmából Marjai József rendszerváltás előtti volt miniszterelnök-helyettest kitüntette. Vizi E. Szilveszter szerint ugyanakkor a köztársasági elnök által szintén kifogásolt Fekete Jánosnak, az MNB elnökhelyettesének és Mosonyi Emilnek, a bősi vízlépcső tervezőjének a kitüntetése szakmailag még indokolható.

"Ha a kormány úgy ítélte meg, hogy Marjai József kitüntetése jogos, akkor ez a kormányt minősíti" - mondta Vizi E. Szilveszter pénteken, miután az Magyar Tudományos Akadémia székházában Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseket nyújtott át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából. Vizi E. Szilveszter szerint Fekete János kitüntetése szakmailag még indokolható, hiszen elismert pénzügyi szakember volt, Marjai József viszont az egypártrendszer képviselője. Mosonyi Emil elismerése pedig szakmai alapon nem kifogásolható szerinte, mert a maga területén nemzetközileg elismert szakember.

A kormánynak szakmai alapon, az ország számára való hasznosságot szem előtt tartva kell döntenie a kitüntetések ügyében - mondta Vizi E. Szilveszter, aki szerint a Kossuth- és Széchenyi-díjak más megítélés alá esnek, mint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetések. Előbbiek jelölése szigorúan szakmai alapon történik, míg az utóbbiakra a kormányfő az ágazati miniszterek és közintézményi vezetők javaslatai alapján tesz előterjesztést - emlékeztetett az MTA elnöke.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn jelezte, hogy nem ért egyet a három személy kitüntetésével, de hiába próbálta elérni a kormánynál a kitüntetetti lista módosítását. Bár Sólyom név szerint nem tudatta, kiknek az elismerését nem támogatta, de ez mégis kiszivárgott: Fekete Jánosnak, a Magyar Nemzeti Bank volt első elnökhelyettesének, Marjai József volt miniszterelnök-helyettesnek és Mosonyi Emilnek, a bősi vízlépcső tervezőjének az elismerésével kapcsolatban voltak kifogásai az államfőnek, amiért mindhármuk tevékenysége az előző rendszerhez kötődik. A március 15-ei ünnepélyes díjátadón több kínos incidens is történt. Az érdemrend átadásakor Sólyom László nem nyújtott kezet Fekete Jánosnak.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK