Választás: lezárult az egyéni jelöltállítás

2006.03.17. 19:22

Lezárult pénteken délután 4 órakor az egyéni jelöltállítás: az Országos Választási Iroda interneten elérhető - 18.14-es - adatai szerint az országgyűlési választásokra 953 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba. Az OVI interneten elérhető adatai folyamatosan frissülnek.

A négy évvel korábbi választáson az egyéni jelöltek száma 1250, 1998-ban pedig 1606 volt. Az egyéni jelöltek közül most 10, négy éve 40 volt a függetlenek száma. Két független egyéni jelölt nyilvántartásba vétele még döntésre vár. A nyilvántartásba vett 48 pártból, civil szervezetből összesen 24 tudott egyéni jelöltet állítani, összesen 943-at.

A pártok közül a Fidesz mind a 176 egyéni választókerületben - kettőben az MDF-fel és a KDNP-vel együtt - jelöltet állított. Az MSZP önállóan 165 egyéni választókerületben, az SZDSZ-szel közösen 10-ben állított jelöltet. Az SZDSZ egyedül 162 egyéni választókerületben állított jelöltet. Az MDF önállóan 140 egyéni választókerületben állított jelöltet.

Az egyéni jelöltállítások végleges helyzetéről a legrosszabb esetben két hét múlva kapható pontos kép, mert a péntek délutánig benyújtott kérelmeket a hétfőn összeülő választási bizottságok bírálják el. Abban az esetben, ha ennek kapcsán valahol panaszt nyújtanak be, akkor a jogorvoslati fórumokon végighaladva két hét múlva születhet jogerős döntés.

A területi listaállítások határideje hétfőn, az országos listák benyújtási határideje pedig kedden délután 4 órakor jár le.

A jelenlegi adatok szerint 12 pártnak van minimum egy területi listája, az MSZP pedig már országos listával is rendelkezik.