Nyolc szövetségessel szerződött a Fidesz

2006.03.18. 17:24

Szövetséget kötött egymással a Fidesz és nyolc másik jobboldali szervezet. A szerződés aláírói a legnagyobb ellenzéki párt programjának tíz fontos pontjában állapodtak meg.

A szolidaritás, a polgári értékrend és a munkalapú gazdaság jegyében szövetségi szerződést kötött egymással a Fidesz, a KDNP, az MKDSZ, a Nemzeti Fórum, a Kisgazda Polgári Egyesület, a Magosz, a Lungo Drom, a Vállalkozók Pártja és a Fidelitas elnöke szombaton, Budapesten.

A vasárnapi Fidesz-kongresszus előtt egy nappal megkötött megállapodásban a felek rögzítik, egyetértenek abban, hogy a "holnap Magyarországa a magyar szolidaritáson alapuló, erős közösségekre épülő" ország lesz, hogy a "munkalapú gazdaság, az érdemeken alapuló előrejutás" jelenti a közösségi lét maghatározó elemét, illetve, hogy a "polgári értékrendet valló pártok és civil szervezetek összefogása teremti meg a munkaalapú gazdaságra épülő Magyarországot".

"Koordinált mozgást végző csónaksor"

A szövetségi szerződést Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Harrach Péter, az MKDSZ elnöke, Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, a Turi-Kovács Béla,  a Kisgazda Polgári Egyesület vezetője, valamint Jakab István, a Magosz elnöke, Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, Császár Antal, a Vállalkozók Pártja elnöke és Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke írta alá. A szövetségesek az aláírást követően a focimeccseket megelőző fogadkozásokhoz hasonlóan körbeálltak, egymásra tették kezüket és Orbán Viktor vezénylésével háromra azt kiáltották: "Magyarok!".

Orbán Viktor az aláírást megelőzően közölte, a szövetségben a magyar társadalom minden fontos csoportja képviselteti magát, így abban minden magyar ember pártállásra való tekintet nélkül megbízhat. Nem parlamenti helyekről vagy kormányzati befolyásról, hanem az ország jövőjéről kötöttünk megállapodást - mondta a pártelnök, aki a szövetséget egy "koordinált mozgást végző csónaksorhoz" hasonlította, amelyben a résztvevők önállóan is életképesek, de bíznak abban, hogy együtt könnyebben elérhetik céljaikat.

Tíz fontos pont

Mint mondta, a szövetségi szerződésben a Fidesz vasárnapi kongresszuson bemutatandó programjának tíz fontos pontjában állapodnak meg a felek. Ez a teljes foglalkoztatottság, a mikro-, kis- és középvállalkozások növekedését akadályozó akadályok elhárítása, a hazai vállalkozói szektor támogatása, az egyenjogúság feltételeinek megteremtése a vidék társadalma számára, ezen kívül a gazdák boldogulását hitelekkel és a támogatási rendszerekkel biztosítják, támogatják a cigányság polgárosodását és bővítik oktatási, munkavállalási, vállalkozási lehetőségeiket.

A szerződésben a felek megállapodtak abban is, hogy biztosítják a hívők számára az egyenjogúságot és a hátrányos megkülönböztetéstől való mentességet az élet minden területén, elősegítik, hogy a fogyatékosok teljes éltetet élhessenek, lehetővé teszik a nők számára a családalapítás és a szakmai pálya összeegyeztetését, valamint segítik a fiatalok pályakezdését, családalapítását, otthonteremtését, valamint a minőségi köz- és felsőoktatás megszilárdítását.

Saját lábra állni

Orbán Viktor szerint a választások tétje, hogy a 80-as évek hitelre épülő gazdasága felé megy tovább az ország, vagy megpróbál a saját lábára állni, és XXI. század felé veszi az irányt. A Fidesz "nemzetegyesítő programja", és "egy ember magánprogramja" áll egymással szemben a választások előtt tette hozzá, jelezve, hogy a Fidesz programja munkalehetőséget, az otthonteremtés és a biztos családi élet lehetőségét nyújtja mindenkinek, pártállásra való tekintet nélkül.

Jakab István, a Magosz elnöke a szövetségesek nevében arról beszélt, a program közös végrehajtásának szellemében, és a választási győzelem biztos tudatában írják alá a megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK