Az emberek 81 százaléka szerint nem méltó egy köztársasági elnökhöz, hogy nem fogott kezet Fekete Jánossal, aki március 15-én kitüntetést kapott - derül ki a Szonda Ipsos március 16-án végzett közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint Gyurcsány Ferenc kifütyülését elítélik a válaszadók, de 48 százalékuk szerint nem a Fideszt terheli a felelősség a rendzavarásért.

A lakosság 84 százaléka hallott arról, hogy Sólyom László nem értett egyet több, állami kitüntetésben részesült személy díjazásával. A Szonda Ipsos március 16-án ezer fős mintán végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából kiderül: a válaszadók fele szerint elfogadható, hogy az államfő ilyen ügyekben kinyilvánítja a véleményét, de 81 százalék azt válaszolta, nem méltó egy köztársasági elnökhöz, hogy az egyik díjazottal - Fekete Jánossal - nem fogott kezet.

Az, hogy Szabad György korábbi MDF-es házelnök nem fogott kezet Gyurcsány Ferenccel, az emberek 80 százaléka szerint nem megengedhető viselkedés egy miniszterelnökkel szemben.

Gyurcsány Ferenc múzeumkerti beszédének megzavarásáról a megkérdezettek 40 százaléka gondolja úgy, hogy az a Fidesznek állt érdekében, ugyanakkor 48 százalék azt gondolja, hogy a Fideszt nem terheli felelősség egy maroknyi szélsőséges csoport viselkedése miatt. 20 százaléknak az a véleménye, hogy nem a Fidesz irányítja a rendzavarókat, de felelős azért, hogy így elszabadultak az indulatok, 18 százalék számára pedig egyértelmű, hogy a háttérből a Fidesz irányítja a rendzavarókat.

A miniszterelnök viselkedésének hatására a megkérdezettek 66 százalékának nem módosult a véleménye Gyurcsány Ferencről, s az emberek fele szerint sem a Fidesz, sem a kormányfő népszerűsége nem változott a történtek miatt. Ugyanakkor 23 százalék számára vált rokonszenvesebbé a miniszterelnök, és 28 százalék gondolja úgy, hogy az eset miatt csökkent a Fidesz népszerűsége.

A válaszadók 91 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy a hét elején megdobálták a miniszterelnököt, de a lakosság fele vélekedik úgy, hogy a Fidesz népszerűsége nem változott az eset hatására.