Nem osztják a Fideszben a miniszterelnök-helyettesi posztra jelölt Mikola István véleményét, aki a vasárnapi kongresszuson arról beszélt, hogy húsz évre megoldódna minden, ha a határon túliak szavazhatnának. A Fidesz hivatalos álláspontja: abban támogatják a határon túli magyarokat, amit ők fontosnak tartanak.

"Ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna" - fogalmazott Mikola István a Fidesz vasárnapi kongresszusán, nagy tapsot aratva. Hétfőn azonban kiderült: a párt miniszterelnök-helyettesjelöltje magára maradt véleményével. Igaz, Mikola bizonytalanságát jelezte, hogy a kérdéses mondatnál közbeszúrta, hogy "és most Martonyi Jánosra nézek", mintha jóváhagyást várna a volt külügyminisztertől.

Orbán Viktor viszont hétfőn este a köztévé műsorában azt mondta, ilyen elképzelés nem szerepel a Fidesz programjában, ráadásul a választójogi szabályok megváltoztatása kétharmados többséget igényel, és ezért a határontúliaknak adandó szavazati jog nincs is napirenden. Rogán Antal kampányfőnök a Fidesz választási programját idézte, amelyben az áll, hogy a határon túli magyarokat abban támogatják, amit ők fontosnak tartanak, márpedig eddig nem kértek választójogot. A kérdésre, hogy ezek szerint Mikola István nem ismeri a Fidesz programját, Rogán azt felelte, hogy vasárnap megszavazta.

Orbán Viktor kabinetfőnöke, Navracsics Tibor pedig egy hétfő reggeli rádióműsorban szónoki fordulatnak nevezte Mikola István szavait. Navracsics hangsúlyozta: a Fidesz nemzetpolitikájának alapja a határon túli magyar szervezetek véleményének megkérdezése.

Maga Mikola István hétfőn, Várpalotán az MTI kérdésére azt mondta: "Életvédő program a nemzeti együvé tartozás, én pedig egy Mikola István által készített beszédet mondtam, nem szerepel a Fidesz programjában." Hozzátette, hogy vasárnap sok minden másról is beszélt, "ami nagyon fontos, és a Fidesz Magyar Polgári Szövetségnek a programjában is szerepel", majd kijelentette, hogy a kérdésről nem kíván többet mondani.

A többi párt szavazat-vásárlásról beszél

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF is élesen támadta a fideszes miniszterelnök-helyettesjelölt szavait. Gál J. Zoltán, a szocialisták kampányának kommunikációs vezetője vasárnap azt mondta: leleplező volt a kijelentés, vagyis, hogy elvárja a Fidesz-kormány majdani külügyminiszterétől, hogy szavazati jogot adjon a határon túli magyaroknak. Ez alapján kijelenthető, hogy a Fidesz számára a nemzeti kérdés szavazat-vásárlásról szól - tette hozzá a szocialista politikus.

Szili Katalin, a parlament szocialista elnöke szintén megszólalt az ügyben, és azt mondta: Mikola István felrúgta azt a megállapodást, amelyet határon túli és a magyarországi képviselők kötöttek 2005 szeptemberében, a kárpát-medencei magyar képviselők fórumán, miszerint a határon túli magyarság sorsának ügyét nem teszik kampánytémává.

Erre reagálva Rogán Antal azt mondta, méltatlan a házelnököt ilyen helyzetbe hozni, hiszen ő az egyedüli MSZP-s politikus, akinek morális hitele van ebben a kérdésben. Emlékezetes, hogy 2005 decemberében a szocialisták elutasító álláspontjával szemben Szili Katalin lelkiismeret szerinti szavazásra buzdított a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson.

Az SZDSZ közleményében úgy fogalmaz: Orbán Viktor helyettese most végre bevallotta, mit jelentenek számára az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági, és a többi, határon túl élő magyarok: ötmillió újabb szavazatot Orbánra. A liberális párt szerint húsz év egyeduralom biztosítása az egyetlen céljuk.

Bíráló hangú nyilatkozatot adott ki az MDF-es Csapody Miklós is: "Mikola István nemcsak a határon belül élőket sértette meg azzal, hogy szavazatukat fölöslegesnek, zárójelbe tehetőnek tekintené akkor, ha a határon túli magyarok is választójoggal rendelkeznének. Legalább ennyire megsértette a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarokat is, akiket pusztán egy irányba szavaztatható, politikai nézetek nélküli szavazógépnek tekintett" - az  MDF-es képviselő közleményében.

Nagy Szilvia