Börtönre ítéltek egy korrupt közterület-felügyelőt

2006.03.20. 6:49

Másfél év letöltendő börtönbüntetést kapott egy korrupt közterület-felügyelő, aki 5000 forintot kért egy autóstól cserébe azért, ha nem bírságolja meg - írja a Népszabadság.

A bíróság első fokon másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a közterület-felügyelet egy munkatársát, aki még 2004-ben egy tilosban parkoló autóstól ötezer forintot kért azért cserébe, hogy nem bírságolja meg és nem jelenti fel. A zsebbe bírságolt autós azonban utóbb feljelentette a korrupt közterület-felügyelőt, aki azóta lemondott közszolgálati jogviszonyáról.

A közterület-felügyelet vezetősége dicsérte a bíróság "példamutató ítéletét". Mint azt a szervezet szóvivője, Janocsek Ferenc elmondta: november óta nyolc munkatárs ellen indult hasonló okból eljárás. Korábban is több esetben derült fény különböző korrupciós esetekre: 2000 szeptemberében bukott le az a felügyelő, aki Ferencvárosban hosszú ideig zsebre büntette az autósokat, 2001 januárjában pedig lefüleltek egy zugárusokat szintén a saját hasznára büntető munkatársat. Egy évvel később pedig egyszerre négy felügyelőt vettek őrizetbe vesztegetés miatt.

A lebukásokat követően több per is indult, de az elmúlt öt évben csak egy jogerős ítélet született: az első fokon megítélt ugyancsak másfél éves letöltendő szabadságvesztést másodfokon a bíróság felfüggesztette a két vádlott megromlott egészségi állapota miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK