Eredménytelen volt a vitáról tartott vita

2006.03.20. 13:03

Eredménytelenül zárult a négy párt képviselőinek megbeszélése a választások első fordulója elé tervezett vitákról. Az MSZP szerint két külön vita kell: egy a négy parlamenti párt listavezetője, egy pedig a két esélyes, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor számára. A Fidesz szerint azonban, aki túl sokat akar vitázni, az a tényleges vitán nem akar részt venni. A helyzetet bonyolítja, hogy az MDF nem akar kimaradni egyikből sem.

"Korrekt és baráti hangulatú volt a megbeszélés, mindenben egyetértettünk, kivéve, hogy mikor legyen a vita és kik vegyenek rajta részt "- összegezte a miniszterelnök-jelöltek vitájáról folytatott hétfő délelőtti négypárti tárgyalás eredményét Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

"Abban maradtunk, hogy majd keressük egymást" - ismertette a várható fejleményeket a fideszes Deutsch-Für Tamás, aki összehívta a találkozót, amelyen arról kellett volna dönteni, hogy az április 5-i vitán csak Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vegyen-e részt, illetve, hogy  megrendezzék-e az MSZP javaslatára április 3-án a listavezetők vitáját.

Az MDF ragaszkodik hozzá, hogy Dávid Ibolya mindkét vitán részt vegyen - közölte Hock Zoltán, a párt elnökhelyettese. Kérdésünkre, miszerint ezzel nyolcéves hagyományt szeg meg az MDF, azt válaszolta: korábban nem volt négy miniszterelnök-jelölt, márpedig Dávid Ibolya most az, ezért ott a helye.

Az SZDSZ részéről Horn Gábor arról tájékoztatta az újságírókat, hogy nekik elfogadható, hogy a 3-i vitán mind a négy parlamenti párt listavezetője vitázik, 5-én pedig a két legesélyesebb miniszterelnök-jelölt. Ha 5-én Dávid Ibolya is el akar menni, akkor eldöntik, hogy Kuncze Gábor is elmegy-e - tette hozzá.

A másfél órás eszmecsere után a miniszterelnököt képviselő Gál J. Zoltán azt mondta: szerintük az április 3-i, négypárti vita a programokról szól, az április 5-i pedig Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc személyes rátermettségéről. Mindkét miniszterelnök-jelölt tartozik azzal a választóknak, hogy külön is vitáznak - jelentette ki a szocialista politikus.

Gál J. Zoltán úgy fogalmazott, sajnálja, hogy Orbán Viktor nem akar, fél kiállni Gyurcsány Ferenccel vitatkozni. Deutsch-Für Tamás szerint viszont Gyurcsány Ferenc nem akar Orbán Viktorral vitatkozni. A fideszes politikus szerint a miniszterelnök újabb és újabb feltételeket támaszt. Deutsch közölte: beleegyeztek abba, hogy az első forduló előtt, az MSZP által megszabott április 5-én legyen a vita, de az MDF és az SZDSZ döntésén múlik, hogy az április 5-i vitán hányan vesznek részt. Orbán Viktor biztosan ott lesz - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nem az MSZP, hanem az MDF támaszt újabb feltételeket, Deutsch-Für Tamás azt mondta: nem, Gyursány Ferenc áll elő újabb és újabb javaslatokkal, ő akar megfutamodni. Miért futamodik meg, aki kétszer is akar vitázni - kérdezték az újságírók. Aki minden nap vitázna, az a tényleges vitán nem akar részt venni - válaszolta Deutsch-Für Tamás. A négy párt abban maradt, hogy majd keresik egymást az elkövetkező hetekben.

Nagy Szilvia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK