Mégis indulhat egy Csongrád megyei MDF-jelölt

2006.03.20. 13:56

A területi választási bizottság hétfőn a Csongrád megyei 3-as választókerületben nyilvántartásba vette Tímárné Horváth Magdolnát, a Magyar Demokrata Fórum jelöltjét, megváltoztatva az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) döntését.

Tímárné Horváth Magdolna nyilvántartásba vételét az OEVB azért utasította el, mert az általa benyújtott 798 darab ajánlószelvény közül 180-ra nem az ajánló választópolgár vezette rá az ajánlott személy, illetve a jelölő szervezet nevét. A bizottság álláspontja ezért az volt, hogy ezek az ajánlószelvények nem felelnek meg a választási eljárásról szóló törvényben foglaltaknak.

A jelölt a döntés ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Csongrád megyei Területi Választási Bizottsághoz, amely szúrópróba-szerűen több választópolgárt megkérdezett a jelölt ajánlásáról. A válaszadók túlnyomó többsége határozattan emlékezett, hogy az ajánló-szelvényeket gyűjtő személyek a szelvény átadását követően, de az ő sajátkezű aláírását megelőzően vezették a jelölt nevét az ajánlószelvényre.

Így a bizottság az Országos Választási Bizottság korábbi döntése alapján, amely szerint "az ajánlószelvényt - a sajátkezű aláírás elhelyezésére szolgáló rész kivételével - nem kell feltétlenül az ajánlást leadó választópolgárnak kell teljes egészében saját kezűleg kitöltenie", a jelölt nyilvántartásba vétele mellett döntött.

KAPCSOLÓDÓ CIKK