A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul egy, a választási eljárásról szóló törvényhez kapcsolódó belügyminiszteri rendelet miatt. A rendelet szerintük "tömeges választási visszaélést" tesz lehetővé - jelentette be Szijjártó Péter szóvivő sajtótájékoztatón. Az Országos Választási iroda vezetője szerint ugyanakkor a rendelet megfelel a választójogi törvénynek.

A december 21-én hatályba lépett belügyminiszteri rendelet Szijjártó szerint lehetőséget ad arra, hogy egy párt a számára esélytelen választókerületekből választópolgárokat, egyfajta igazolás alapján "átcsoportosítson" az olyan választókerületekbe, ahol az első fordulóban nyerni szeretnének, és ha az akció sikeres, akkor a második fordulóban ezek a választók újra a lakóhelyükön szavaznak majd.

A rendelet ugyanis, a szóvivő tájékoztatása szerint úgy szól, hogy a választópolgárok egy előre kért igazolással máshol is szavazhatnak, mint ahol laknak. Ők, Szijjártó szerint az első forduló eredményének ismeretében mérlegelhetik, hogy a második fordulóban a kért helyen, vagy mégis a lakóhelyükön voksolnak. Szijjártó Péter szerint Lamperth Mónika ezzel "megteremtette annak a lehetőségét, hogy a 2006-os parlamenti választáson tömeges választási visszaélés történjen".

A Fidesz szerint ez azért is lehet fontos, mert 2002-ben például 11 olyan választókerület is volt, ahol az egyéniben győztes jelölt és a második helyezett közötti különbség a szavazatok egy százalékánál is kisebb volt. "11 egyéni választókörzeten bizony múlhat az egész választás végeredménye" - mondta Szijjártó Péter.

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben, és egyben arra kéri Lamperth Mónikát, hogy vonja vissza ezt a rendeletet. Ha azonban a választásokig nem dönt az Alkotmánybíróság és a belügyminiszter sem vonja vissza a rendelkezést, akkor a Fidesz azt kéri, hogy a Belügyminisztérium április 7-én estig területi megoszlás szerint hozza nyilvánosságra, hány választópolgár kért igazolást a máshol szavazásról. Arra a kérdésre, hogy ez utóbbival mit szeretnének elérni, Szijjártó Péter úgy válaszolt: a nyilvánosság lehet az a visszatartó erő, amely megakadályozhat egy tömeges választási visszaélést.

A Fidesz szóvivője szerint a rendelet kétségkívül alkotmányellenes, mert egy korábbi alkotmánybírósági döntés indokolása szerint a választások tisztaságát sértené, ha az első forduló eredményeinek ismeretében, a két forduló között is lehetőség lenne arra, hogy a választópolgár igazolás alapján másutt adja le a szavazatát, mint az első fordulóban. 

A kifogásolt rendelet felülírja a választási eljárásról szóló törvényt is, hiszen az úgy rendelkezik, hogy a választópolgárok a választásokat megelőzően, az első és a második fordulóra együttesen kérhetik annak lehetőségét, hogy ne lakhelyükön, hanem másutt szavazhassanak - mondta a szóvivő.

Az Országos Választási Iroda vezetője szerint a választási eljárásról szóló törvénynek teljes mértékben megfelel az a belügyminiszteri rendelet, amelyet Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő kifogásolt kedden. Rytkó Emília sajtótájékoztatóján elmondta: a rendszerváltás óta az a szabályozás van érvényben, amely szerint az első forduló előtt a választópolgárok igazolást kérhetnek a lakóhelyüktől eltérő szavazókörben való voksoláshoz, akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra vonatkozóan.

Ugyanakkor, a választási eljárásról szóló törvény - és az azon alapuló belügyminiszteri rendelet is - úgy rendelkezik, hogy a választópolgár, ha mégsem utazik el a korábban megadott helyre, akkor a szavazás napján, a lakóhelye szerinti szavazókörben is voksolhat, igazolása leadásával, valamint lakcíme és személyazonossága igazolásával. Az igazolás bevonása a garancia arra, hogy ne szavazhasson kétszer a választópolgár - tette hozzá az OVI vezetője. Mint mondta, 1994 óta a szavazatszámláló bizottságoknak kiadott tájékoztató ezt a gyakorlatot követi.

Példaként elmondta, egy budapesti lakos kérhet igazolást az első fordulóra Debrecenbe, a második fordulóra pedig Veszprémbe, de ha meggondolja magát és mégsem utazik el, akkor állampolgári joga, hogy felkereshesse a lakóhelye szerinti szavazókört, és ott voksolhasson. "Lehet, hogy az érzés az, hogy ezzel vissza lehet élni, persze, hogyha azt gondolnám, hogy itt mindenki csalni akar, de a lényege az a dolognak, hogy csak azt lehet szabályozni, ami a törvényben benne van" - jelentette ki Rytkó Emília.