Egy génmódosított szójafehérjét tartalmazó húskonzervet már sikerült is levetetnie a polcokról a Greenpeace-nek, amelynek aktivistái kedden tartottak tiltakozó akciót egy élelmiszerüzletben. A másik két kifogásolt termék még kapható, de egy másik áruházlánc már ígéretet tett ezek eltávolítására is.

A Greenpeace keddi akciójának hatására a Lidl kereskedelmi lánc bejelentette, hogy összes áruházából visszavonta a Sertés húskrém sertésmájjal nevű termékét, amely génmódosított szójafehérjét tartalmaz - áll a zöld szervezet szerdai közleményében. Az üzletlánc azt is jelezte, hogy minden országban beszüntette a génmódosított húskonzerv forgalmazását.

A szervezet aktivistái kedden "génmódosított termék" feliratú matricákat ragasztottak a húskonzervekre egy budapesti élelmiszerláncban, miután szerintük hivatalos laborvizsgálatok is megerősítették, hogy a termékek genetikailag módosított szójafehérjét tartalmaznak.

A Greenpeace három olyan hústerméket is talált, melyek csomagolásán a gyártó köteles lett volna jelezni a génmódosítás tényét, ezt azonban nem tette, ezért a zöld szervezet azt követelte, hogy azonnal távolítsák el a termékeket a boltok polcairól, és büntessék meg az élelmiszerek előállítóit a fogyasztók félrevezetéséért.

A Greenpeace közleménye szerint a másik két termék, a Globus Löncshús és a Szegedi Paprika Darált Sertéshús nevű termékek még mindig címkézetlenül, a fogyasztókat megtévesztő módon, továbbra is kaphatóak. A Tesco áruházlánc azonban szóban már ígéretet tett, hogy eltávolítja ezeket a termékeket az összes áruházából.