Gyurcsány: Elkészült a szívbetegségek elleni program

2006.03.23. 12:46

Elkészült a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni nemzeti program - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Közölte: az egészségügy struktúráján változtatni kell, mert amíg az a szocializmus egy darabkája, addig igazságtalan lesz a rendszer.

A miniszterelnök a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet készülő épülettömbjének bejárása után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a sürgősségi rendszer átalakítása, a csecsemő- és gyermek-egészségügyi és a nemzeti rákellenes program meghirdetése után ez a negyedik nagy program, amelyet a szakma készített el.

Az egészségügyről szólva a kormányfő megismételte, hogy a rendszer struktúráján változtatni kell. Aki csak azt mondja, hogy több pénz kell az egészségügybe, az nem mond igazat - tette hozzá Gyurcsány Ferenc. Ameddig az egészségügy a szocializmus egy darabkája, addig igazságtalan lesz a rendszer - mondta a kormányfő.

A beruházásról a miniszterelnök elmondta: a fejlesztéshez szükséges tízmilliárd forint felét a fővárosi önkormányzat, a másik felét a kormányzat adta. Hozzátette: Budapest lakosságának ellátását 4-6 jól felszerelt intézménnyel el lehet látni, de sokkal szorosabb együttműködés kell a klinikák, az állami intézetek és a fővárosi kórházak között, mert ahogy fogalmazott: "túl sok az úr ma az egészségügyben", miközben a beteget nem érdekli, hogy milyen fenntartású kórházban ápolják.

"Bárki is a miniszterelnök, annak az egészségügyben nem kevesebb változtatást, hanem többet kell csinálni. Nincs mese. Aki kevesebbet mond, az lehet, hogy azt gondolja, hogy jót tesz az országnak, az egészségügynek. Nincs igaza, változtatni kell ezen a dolgon" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Kiss István, a Magyar Orvostársaságok Egyesülete és Szövetségének (Motesz) elnöke a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni programról szólva elmondta: a program célja, hogy a kardiovaszkuláris megbetegedések és halálozások száma csökkenjen. A program a megelőzés, a gyógyítás és a rehabilitáció területeit foglalja össze.

KAPCSOLÓDÓ CIKK