Gyurcsány a nőknél, Orbán a férfiaknál vezet

2006.03.23. 8:55

Gyurcsány elment a nőknél - közölte a Gallup igazgatója, arra utalva, hogy a miniszterelnök a nők körében népszerűbb, igaz, hozzátette: Orbánt viszont inkább a férfiak támogatják. A budapestiek és az idősek a kormányfőt, míg a falusiak és a fiatalok viszont az ellenzék vezetőjét tartják szimpatikusabbnak. Egyebek mellett, ezek is elhangzottak azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a XXI. Század Intézet szervezett a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetőinek.

"Abszurdum, hogy kampányolni az utolsó pillanatig lehet, de a pártpreferencia-vizsgálatok eredményeit legkésőbb 9 nappal a választás előtt lehet csak utoljára nyilvánosságra hozni" - mondta Kolosi Tamás. A TÁRKI elnöke ezzel arra utalt, hogy szerinte 4 éve pontosak voltak a cégek utolsóként közölt adatai, ám azokat több százalékpontban megváltoztatták az utolsó pár nap politikai eseményei. Szerinte ez most is így lesz: bármilyen adatokat tesznek is közzé a kutatók, a választást az utolsó pár nap kampány-eseményei döntik majd el.

Gyurcsány elment a nők körében

Jelenleg az összes cég gőzerővel dolgozik: a jövő hét végén mindannyian közzéteszik majd akkori, a választások előtti, utolsó méréseik eredményeit. Hann Endre, a Medián vezetője a sajátjukat csütörtökre ígérte, szavaiból az derült ki, hogy meg lenne lepődve, ha az elmúlt időszak trendjétől jelentősen eltérő adatokat hozna a mérésük. Az ő eredményeik azt mutatják, hogy a március fordulópontot hozott, tartós népszerűség-növekedés után, az MSZP átvette a vezetést fő riválisa, a Fidesz előtt. Négy éve a Medián volt a legpontosabb, azóta mégis tovább erősítették kérdezőbiztosi hálózatukat.

Manchin Róbert, a Gallup első embere több olyan adatot közölt, amelyek szerint elég nagy a különbség a két, pártjuk győzelme esetén kormányfőségre aspiráló miniszterelnök-jelölt között. "Gyurcsány nagyon elment a nők körében" - mondta, ami kisebb derültséget keltett előadótársai körében. Ezzel arra utalt, hogy a nők körében, a jelenlegi kormányfő sokkal népszerűbb, mint Orbán Viktor, aki viszont - ha közel sem olyan mértékben - inkább a férfiak pártfogoltja. A Gallup szerint a budapestiek és az idősek a jelenlegi miniszterelnököt támogatják inkább, míg a falusiak és a fiatalok inkább fő kihívóját - ezeken a területeken mutatnak markáns különbséget a felmérések.

Stumpf rendhagyó választásra számít

A Századvég igazgatója, Stumpf István többeket meglepett a teremben, amikor megindokolta kijelentését, miszerint "mindenképpen rendhagyó választás elé nézünk". Azt sem tartja kizártnak ugyanis, hogy az első fordulóban akár a 176 egyéni választókerület, közel felében eldőlhet a mandátum sorsa, amire eddig még megközelítően sem volt példa. S ha ebből 80-90 százalékban az egyik oldal profitál, akkor könnyen jelentős mértékű győzelmet szerezhet ez az oldal - állította Stumpf. Szerinte ezúttal az utolsó napok mozgósítása dönti majd el az eredményt, amiben a Századvég mérései szerint a Fidesz valamivel jobb.

A kerekasztal beszélgetés során, többször szóba kerültek az úgynevezett rejtőzködő szavazók, akiket Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója szívesebben nevezett "titkolózó szavazóknak". Mint mondta, 2002-ben a választási végeredményt jelentősen befolyásoló réteg preferenciáinak pontosabb meghatározására ők egy új technika alkalmazásával reagáltak. Eszerint a kérdezőbiztosok egy laptopot fordítanak a válaszadó felé, aki így maga jelölheti be az általa támogatott pártot, nem kell annak nevét hangosan kimondania. Závecz szerint az újítás csak részben jött be, bár most - ebben a cégvezetők megegyeztek - kevesebb a rejtőzködő-titkolózó szavazó, mint négy éve.

Volt párt, amely kérte a picit magasabb eredményt

Lánczi András filozófus kérdésére arról is beszéltek a kutatók, hogy nehezedik-e nyomás rájuk a politika felől, és volt-e arra példa az elmúlt 15 évben, hogy valamely cég, a politika kérésére, utasítására nem valós adatokat közölt. Hann Endre elmondta, hogy volt párt, amely "kérte" a picit magasabb eredményt, de határozottan állította, hogy a Medián soha nem közölt politikai nyomásra megmásított pártpreferencia-eredményt. Másokra utalva kijelentette: "Nem nekem van bevallani valóm." Elmondta, hogy 1998-ban, az MSZP vereségében szerepet játszottak az akkor közölt eredmények.

A jelenlévők közül erre mindössze egyvalaki reagált. A Tárki elnöke azt mondta, hogy "elvileg nem zárom ki a lehetőségét, hogy vannak olyan cégek, amelyek úgy érzik, politikai megrendelésre hoznak adatot. Több ilyen volt az elmúlt tizenöt évben." Kolosi Tamás szerint egyébként a kutatók adatai nem befolyásolják a választókat, amivel Manchin Róbert is egyetértett. Ellenvéleményt fogalmazott meg ebben a kérdésben Hann Endre és Závecz Tibor is, akik szerint viszont igenis befolyásolja az embereket, hogy milyen közvélemény-kutatási eredményekkel találkoznak.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK