Gallup: Egymás mellett a Fidesz és az MSZP

2006.03.24. 9:14

Rendkívül kiegyenlített a nagy pártok támogatottsága a Gallup legfrissebb felmérése szerint. A Fidesz a teljes népesség körében vezet hajszállal, míg az MSZP a biztos szavazók körében. Rajtuk kívül az SZDSZ is bejuthat a parlamentbe.

A választás első fordulója előtt három héttel végzett Gallup-felmérés rendkívül kiegyenlített versenyt mutat a nagy pártok között, és még az sem világos, hogy hány párt jut a parlamentbe. A Fidesz ugyan vezet a teljes népesség körében (32:30 arányban), a biztos szavazók körében viszont az MSZP-nek van 1 százalékpontos előnye (45:44).

A nagyobbik ellenzéki párt támogatóinak most viszonylag alacsony a motiváltsága, ami viszont az utolsó hetekre-napokra több mozgósítható tartalékot jelenthet a Fidesz számára - írja elemzésében a Gallup. Kisebb mértékben ugyan, de szintén a Fidesz malmára hajthatja a vizet, az, hogy a rejtőzködő szavazók körében az átlagosnál erősebb kormányváltó szándékot mértek - állítja közvélemyény-kutató cég.

A választás másik kulcskérdése az SZDSZ szereplése lesz, a párt a biztos szavazók körében jelenleg is csak kerekítve éri el a parlamenti küszöböt jelentő 5 százalékos támogatottságot. Más párt listája nem esélyes a parlamenti küszöb átlépésére, a Gallup szerint az MDF 2 százalékon áll a teljes népesség körében.

A közvélemény-kutató cég ezúttal két, egymással párhuzamos vizsgálatot végzett. A személyes és telefonos módszerrel végzett vizsgálatok gyakorlatilag azonos eredményt adtak.

A személyes megkérdezés során a válaszadók 61 százaléka mondta teljesen biztosra a választáson való részvételét, ugyanez az arány 71 százalék volt a telefonos minta esetében. Azok között, akik a választáson való részvételüket biztosnak gondolják, jelenleg 17 százalék nem tudja még, hogy kire szavazna, vagy nem kívánja megmondani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK