A nyári időszámítás kezdete miatt vasárnap hajnali 2-kor az órákat 3 órára kell állítani. Az átállás miatt két nemzetközi vonat egy órás késéssel közlekedik majd. A buszjáratokat nem érinti a változás.

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, ekkor Magyarországon, az európai gyakorlatnak megfelelően, hajnali 2 órakor 3 órára igazítják az órák mutatóit. A nyári időszámítás október utolsó vasárnapján zárul, ekkor nyerjük vissza a márciusban elveszett egy órát.

Az órák igazításával nem változik a MÁV menetrendje, de az átállás éjszakáján a nemzetközi vonatok közül a Dacia- és a Beograd-expressz egy órás késéssel közlekedik majd. Az óraátállítás miatt a kettő és három óra között induló személyvonatokat az állomásokról legkorábban hajnali három órakor - késve - indítják. Ez idő tájt két belföldi személyvonat közlekedik: az egyik Füzesabonyból Budapestre, a másik vonat Dombrádról Herminatanyára indul.

A Malév új menetrendje a nyári időszámítással egyidejűleg lép életbe, így az óraigazítás nem érinti az utasokat. A menetrendben és a jegyeken is a nyári időszámításnak megfelelő időpont szerepel.

A változás nem érinti a Volán és a Mahart járatait. A BKV járatainál sem várható fennakadás, csak pár perces késések fordulhatnak elő.

A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajár-robbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítását lehet elérni.

Az évek során több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai 1986-ban. 2000-ben az akkor már EU-országok úgy döntöttek, hogy meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását.