Első fokú készültséget rendelnek el a Tisza alsó szakaszán

2006.03.27. 20:35

A Tisza áradása miatt kedd reggel 6 órától első fokú készültséget rendelnek el a folyó algyői, csongrádi, hódmezővásárhelyi és a szentesi árvízvédelmi szakaszán - közölte hétfőn este az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) központi védelemvezető helyettese.

A Tisza vízszintje kedden várhatóan Szegednél is meghaladja az első fokú készültségi szintet - mondta Tripolszky Imre. A hét második felében az áradás lassul, de valószínűleg nem áll meg, mert ekkorra ér a térségbe a Felső-Tisza árhulláma. A folyó a hétvégén várhatón 650-700 cm közötti vízállással tetőzik majd Mindszentnél és Szegednél - közölte a szakember.

A Tisza szegedi szelvényéhez tartozó vízgyűjtőterületen a hóban tárolt vízkészlet bár az elmúlt héten jelentősen csökkent, 3,4 köbkilométer, ami több mint kétszerese az ebben az időszakban átlagosnak tekinthető értéknek - tudatta a központi védelemvezető helyettese.

Az utóbbi napok meleg időjárása és a szivattyúzások hatására a belvízzel elöntött terület nagysága csökkent, de az igazgatóság teljes működési területén - egy szakasz kivételével - másodfokú belvíz-védekezési készültség van érvényben. Az ATIKÖVIZIG területén közel 38 ezer hektár borít belvíz, ebből 29 800 hektár Csongrád megyében van víz alatt - mondta Tripolszky Imre. Hozzátette: a folyók magas vízállása miatt összesen 26 szivattyútelepen, naponta több mint hárommillió köbméter vizet emelnek át, a mentesítési munkákban 162 ember és 17 munkagép vesz részt.

Az igazgatóság területén 25 településen első, 19 településen másodfokú vízkár-elhárítási készültség van érvényben - mondta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ CIKK