Tervezői vagy kivitelezői mulasztás miatt szakadt le a pécsi Hullámfürdő versenyuszodájának álmennyezete tavaly novemberben - derült ki azokból a szakértői véleményekből, amelyekről hétfőn Pécsett számoltak be a sajtó képviselőinek.

Az uszoda álmennyezetét tartó faszerkezet károsodását az azt borító párazáró lemezek rögzítési és illesztési problémái okozták - mondta Erb Jenő igazságügyi építészeti szakértő. A sajtótájékoztatón elhangzott: egyelőre nem tudni, a történtekért kit terhel a felelősség, ezért az uszoda vezetése tárgyalásokat kezd a tervezővel és a kivitelezővel, ennek eredménytelensége esetén jogi útra tereli az ügyet.

Tavaly november 27-én a versenyuszoda 40 négyzetméteres alumínium álmennyezetéből 30 négyzetméter leszakadt és vízbe esett, amikor a megroppant szerkezetet ipari alpinisták próbálták megerősíteni. Személyi sérülés nem történt, de az uszodát életveszélyessé nyilvánították, és ideiglenesen bezárták.

Az álmennyezetet később ideiglenesen megerősítették, a fürdő január 11-én újra kinyithatott, a jelenlegi állapotában június végéig üzemelhet, utána gondoskodni kell a teljes felújításáról. A végleges helyreállítás költségei 50 millió és 100 millió forint közötti összegre becsülik, a munkálatok két hónap alatt elvégezhetők.

Az önkormányzati tulajdonú üzemeltető, a Pécsi Fürdő Kft. tízmillió forintot költött az ideiglenes megerősítésre, a kényszerszünet miatt pedig négymillió forint bevételtől esett el.