Lezárták a budai alsó rakpartot

2006.03.29. 17:32

A tervezettől majdnem egy órával korábban, szerda este negyed hatkor lezárták a budai alsó rakpart egy részét a Duna áradása miatt. Szombatra már 712 centiméteres vízállást jósolnak Budapest térségében.

Szerda este negyed hat óta nem lehet közlekedni a Mozaik utca és a Margit híd közötti útszakaszon a budai alsó rakparton. Azért ezt a szakaszt zárták le először a Duna áradása miatt, mert itt a legalacsonyabb a töltés.

Vajda Pál, a város üzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettes szerint a fővárosi önkormányzat és annak közüzemei, a csatornázási művek és a közterület-fenntartók teljesen felkészülten várják az árhullámot. Az előrejelzések - plusz-mínusz félméteres eltérés lehetőségével - szombatra már 712 centiméteres vízállást jósolnak Budapest térségében. A Duna vízszintje jelenleg 605 centiméter. Ha eléri a 640 centimétert, akkor a teljes budai alsó rakpartot, ha a 680 centimétert, akkor pedig a pesti alsó rakpartot teljes hosszában lezárják a forgalom elől - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője, Szegedi Péter az MTI-vel.

Az árhullám alakulása alapvetően attól függ, hogy a Duna vízgyűjtő területein a következő két napban mennyi eső esik le, illetve hogy lassan vagy gyorsan olvad-e el az ott lévő hatalmas hómennyiség.

Szerda délután 30 km/órás sebességkorlátozó táblákat helyeztek ki. A Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnökének tájékoztatása szerint várhatóan péntekre befejeződnek a pesti rakparton jelenleg folyó útépítési munkálatok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK