Juhász Ferenc honvédelmi miniszter csütörtökön átvette az első öt Gripen vadászgépet Leni Björklundtól, a svéd védelmi minisztertől. Magyarország a most átvett gépekkel együtt összesen 14 svéd gyártású vadászgépet bérel a következő tíz évben.

Juhász Ferenc csütörtökön átvette svéd kollégájától a magyar légierő első öt negyedik generációs, többfunkciós vadászrepülőjét. A Gripeneket egyelőre csak béreljük, de tíz év használat után maradványértéken végleg megvásároljuk őket.

A repülőkért a bérleti díjjal, a tíz év múlva fizetendő maradványértékkel és az egyéb logisztikai és kiképzési költségekkel együtt összesen körülbelül 210 milliárd forintot fizetünk. Ennek nagyobbik részét azonban nem a gépek halasztással csökkentett vételára, hanem a következő tíz év bérleti és üzemeltetési költségei teszik ki. A kecskeméti légi bázison csütörtökön tartott átvételi ünnepségen a honvédelmi miniszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a most átvett Gripenek 110 százalékos ellentételezése elősegítheti Svédország és Magyarország gazdasági együttműködését.

Amikor Magyarország 2001 decemberében a svéd Gripenek bérlése mellett döntött, a két ország egy Ellentételezési Megállapodást írt alá. Ebben a svéd fél vállalta, hogy a vadászgépek bérleti díjának egy részét Magyarországon fekteti be, és egyéb ipari együttműködéssel is ellentételezi hazánkat. Svédország a szerződés megkötésétől számított 14 éven keresztül összesen 191 milliárd forintot költ a magyar fél ellentételezésére, amiből 55 milliárdot a magyarországi svéd befektetések, a többit a Svédországba irányuló magyar export tesz ki.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtöki közleménye szerint az ellentételezés az időarányosnál jóval gyorsabban halad, mert bár csak 2009-re kellett volna elérnie a meghatározott összeg 50 százalékát, ez az arány már most 72 százalék. A minisztérium szerint a program gyors előrehaladása főleg néhány svéd nagyvállalat, az Electrolux, az Ericson és az Astra Zeneca befektetéseinek köszönhető, de nagy része van benne a magyar kis- és középvállalatok növekvő exportjának is.