Többéves pizzát is talált a húskommandó

2006.03.30. 15:28

Még csütörtökön is zajlott a berakodása és elszállítása annak a hatvanhárom tonna húsnak és más konyhakész élelmiszernek, amelyet szerdán foglaltak le a hatóságok három budapesti hűtőházban. Az ismeretlen eredetű húsok és fogyasztásra már évek óta nem alkalmas pizza, fagylalt valószínűleg régóta vándorolt a hűtőházak között. Az elkövetkező hetekben viszont ál-húsvéti sonkára, nem megfelelő minőségű tojásra és csokinyúlra vadásznak a razziázó hatóságok.

"Alig bírták a szagot a helyszínen jelen lévő tévések, főleg, mikor a lefoglalt hús és mirelit élelmiszer kezdett felengedni" - mondta az [origo]-nak Hajós Ádám főállatorvos, a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatója, aki a szerdán tartott ellenőrző akciót is irányította. "A 41 tonna ismeretlen eredetű sertés-, marha- és baromfihús mellett találtunk már teljesen megromlott kínai rákot, konyhakész pizzát, de fagylaltot, turistaszalámit is, köztük olyant, amelynek a fogyaszthatósága több éve lejárt" - tette hozzá a főállatorvos.

"Az ismeretlen eredetű húsokat mozgatják a hűtőházak között, hogy kijátsszák az ellenőrzéseket" - mondta a főállatorvos, aki szerint a jövőben sokkal nehezebb dolguk lesz az illegális termékekkel üzletelőknek, ugyanis országszerte heti rendszerességgel tartanak vizsgálatokat, amelyről - ettől a héttől kezdve - heti jelentést kell készítenie és a földművelésügyi tárcához továbbítania minden megyei élelmiszer-ellenőrző intézetnek.

Csak márciusban több Pest megyei fogása is volt az élelmiszer-ellenőrző hatóságoknak: a hónap elején Pomázon, Nagyigmándon találtak kétes eredetű húst, múlt héten pedig hetven tonna illegális, köztük több tonna lejárt szavatosságú és feldolgozásra váró húst találtak egy budaörsi hűtőraktárban.

Az élelmiszer-ellenőrző akciók módjába is beavatta az [origo]-t a főállatorvos. "Általában állampolgári bejelentések alapján dolgozunk, amelyek többnyire a "legális oldalról" érkeznek, hiszen nekik érdekük, hogy a feketén dolgozókat lefüleljék. Néha viszont vásárlói panasz indítja el az ellenőrzési folyamatot" - mondta Hajós Ádám. A vezetők kivételével az állatorvosokból összeálló csapat sem tudja egészen az utolsó pillanatig, milyen helyszínre mennek vizsgálódni. Csak az ellenőrzés helye szerinti kerületi rendőrkapitánysággal egyeztetnek, mint ahogy a szerdai ellenőrzésnél is, azért, hogy az akció rendőri biztosítással történjen.

"A hűtőház üzemeltetőjének lehetővé kell tennie a hatósági ellenőrzést az ezt szabályozó uniós rendelet szerint" - mondta a főállatorvos. A szerdán átvizsgált IX. kerületi hűtőházak egyikénél például egy osztrák állampolgárságú üzemeltetőtől hűtőtermet bérlő tulajdonos nem volt hajlandó kinyitni az ajtót. Ilyen esetben rendőrségi jegyzőkönyv készül arról, hogy nem működött együtt, a helyszínt pedig hatósági zár alá vonják - magyarázta dr. Hajós Ádám. A razzián felderített termékeket elkobozzák és megsemmisítik, a tulajdonosokra a szerdán felderített mennyiségnél már milliós összegű minőségvédelmi bírság vár, és a megsemmisítés költségét is nekik kell állniuk.

Ilyentájt csokinyúlra utazik az állatorvos

A közelgő húsvét miatt most a szezonális termékek ellenőrzésére fordítanak kiemelt figyelmet, úgyhogy a sonka, a tojás mellett mostanság az állatorvosok csokinyúlat is vizsgálnak - közölte Hajós Ádám. Ez tulajdonképpen már az év eleje óta zajlik: január-februárban az érintett feldolgozó üzemeket, márciusban a nagykereskedelmi egységeket és raktárakat vizsgáltuk, és az ünnepek előtt közvetlenül a kiskereskedői láncok következnek - tette hozzá.

Hajós Ádám szerint a vásárlónak is van felelőssége, mert igenis nézze meg, mit vesz meg. Az igazi húsvéti sonka, illetve amit ilyen megnevezéssel jogszerűen lehet árulni, az combból vagy lapockából készül. "Ha egy gyakorlott háziasszony megnézi, akkor azonnal megismeri, melyik van valódi húsból" - vélekedett a főállatorvos. Nem úgy, mint a sokkal rosszabb minőségű "ál-húsvéti sonka", amikor egy húsköpenyt megtöltenek apróhússal, és utána telefecskendezik töltőanyaggal. "Aztán érkeznek a vásárlói panaszok, mert ez lesz csak az igazi húsvéti meglepetés" - tette hozzá Hajós Ádám.

Gergely Zsófia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK