Önkénteseket várnak a fővárosban a Margitsziget védelméhez; szakemberek szerint a Duna vízszintje akár a 840 centimétert is elérheti, ami már veszélyezteti a szigetet - írja a budapest.hu portálon közzétett közleményében pénteken a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája.

A dunai árhullám tetőzése hétfő hajnalra várható Budapesten, amikor a vízszint akár a 840 centimétert is elérheti. Ezért Demszky Gábor a Fővárosi Védelmi Bizottság elnökeként - a harmadfokú árvízi készültség részeként - elrendelte a Margitsziget fokozott árvízi védelmét, és önkéntesek segítségét kérte a védekezési munkákhoz, a sziget megvédéséhez.

A közlemény úgy fogalmaz: "jelenleg is több százan dolgoznak a gátak megerősítésén, de minden segítő kézre szükség van ahhoz, hogy hétfő hajnalra be tudjuk fejezni a Margitsziget mintegy öt kilométeres gátjának magasítását". Szombaton reggel hat órától várják az önkéntesek jelentkezését a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda előtt.

"A Margitsziget mellett elsősorban a III. kerület Római-parti szakaszán várható árvízi elöntés, de fel kell készülni a IV., XIII., XXI. és XXII. kerületek hullámterének védelmére is. A Fővárosi Önkormányzat - együttműködve a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatósággal - minden segítséget biztosít a károk megelőzésére" - fogalmaz a közlemény.

Demszky Gábor kéri a hullámterekben lévő ingatlanok tulajdonosait és használóit, hogy gondoskodjanak a veszélyeztetett területen tárolt építőanyagok, gépek és az épületek alsó szintjein lévő értékeik biztonságáról.