Főként kínai játékokat találtak veszélyesnek a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ellenőrei a szervezet legutóbbi vizsgálata során. Sok játéknál hiányoztak a figyelmeztető feliratok, illetve az ajánlás csak idegen nyelven volt olvasható.

Több mint 20 ezer játékot vettek szemügyre biztonságossági szempontból a fogyasztóvédők. A vizsgáltok során elsősorban PVC-játékok, kislabdák, a tapadókorongos és az összecsukódó játékok 52 százalékának jelöléseit, tájékoztatóit kifogásolták. A január-februárban elvégzett ellenőrzés során a szervezet a veszélyes játékok forgalmazóit 8,3 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) a játékok 44 százalékánál megállapította, hogy a magyar nyelvű tájékoztató hibás vagy hiányos. A figyelmeztető feliratok a játékok 17 százalékánál hiányoztak. Jellemzően a kínai üzletekben fordultak elő a fenti hiányosságok. A játékok 10 százalékánál a korcsoport jelölés nem volt feltüntetve, vagy az ajánlás csak idegen nyelven volt olvasható.

Az ellenőrzés során 32 darab gyanúsnak vélt játékról bizonyosodott be a laborvizsgálatok során, hogy nem biztonságos. A játékok között egy magyar gyártmányú volt, a többi mind Kínából származott. Az FVF intézkedett, hogy ezeket a játékokat vonják ki a forgalomból. A főfelügyelőség az egymillió forint vizsgálati költséget is a veszélyes játékok forgalmazóira terhelte.

Az üzletek 77 százalékában találtak szabálytalanságot a bolt működésével kapcsolatban.