A Berettyón emelték az árvízvédelmi készültséget

2006.04.01. 19:15

A Berettyó folyó teljes magyarországi szakszán árad, ezért Szeghalom térségében szombaton másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG).

Elsőfokú készültséget rendeltek el a Kálló-menti árvízvédelmi szakaszra is - közölte Kóthay László védelemvezető, és elmondta, hogy a Berettyó vízállása Pocsajnál 394 centiméter, Berettyóújfalunál 319 centiméter, Szeghalomnál pedig 411 centiméter volt szombaton. Tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyó vízszintje állandósult, továbbra is másodfokú a készültség Bucsa és Nádudvar között.

A Tiszán Tiszafüred és Rakamaz között elsőfokú készültséget tartanak fenn, de a vízgyűjtőben lehullott újabb csapadék és az áradó folyó miatt várhatóan magasabb védekezési készültséget kell elrendelni az elkövetkező napokban.

Némileg növekedett a belvízzel elöntött terület nagysága is a TIVIZIG területén főként Hajdú-Bihar megyében, ahol jelenleg 26.500 hektárt borít víz.

A TIKÖVIZIG területén 2,8 millió köbméter vizet emeltek át az elöntött területekről a befogadó folyókba szombaton. Az ár- és belvízvédekezésben ezen a napon 232-en vettek részt - mondta el a védelemvezető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK