Lezárják az ár miatt a Margitszigetet

2006.04.01. 12:08

Közel ötszáz ember építi az ideiglenes gátat a Margitszigeten, amelyet a munkálatok biztonsága érdekében szombat este héttől lezárnak. A szigetre további önkéntesek jelentkezését várják. Az árvíz miatt kitelepítettek száma tovább nőtt országszerte a szombati nap folyamán. Több helyen sebesség-korlátozásokat vezettek be a vasútvonalakon, Komárom megyében egyes vonalakon nem járnak a vonatok. Mindkét oldal részéről beszálltak politikusok a védekezésbe.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta: bár az áradás sok munkát igényel valamennyi folyón, összességében kisebb a veszély, mint 2002-ben, vagy az azt megelőző években volt. A szóvivő tájékoztatása szerint a védekezésben országszerte mintegy 3500-an vesznek részt a hivatásos szervezetek - vízügy, önkormányzatok, tűzoltóság, honvédség - részéről, és több ezer önkéntes segíti a munkát. Az árvíz miatt kitelepítettek száma 215-ről 341-re emelkedett szombat délutánig. A sződligeti fogyatékosok otthonából 80 embert kellett kiköltöztetni.

Ötezer embert veszélyeztet Táton az áradás

Országos viszonylatban a legtöbb munka Komárom-Esztergom megyében, Tát térségében van, ahol tűzoltó búvárok fóliázzák a gátat az átázás ellen. Táton a Kenyérmezei és a Únyi patak visszaduzzadása ötezer embert veszélyeztethet, ezért a faluban jelenleg is ideiglenes védvonalakat alakítanak ki homokzsákokból - közölte Baross Károly védelemvezető helyettes.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint harmadfokú a készültség a Duna szigetközi alsó, valamint a komáromi, esztergomi és nagymarosi szakaszán, a Mosoni-Duna alsó szakaszán, a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között, a Bodrogon és a Hernád mentén, valamint a Fekete-Körösön.

A Duna magyarországi szakaszán továbbra is végig árad a folyó, szinte azonos, 2-3 centiméter/óra intenzitással. A szigetközi szakaszon több mint egy méterrel, de Esztergomnál is fél méterrel meghaladta a vízállás a III. fokú szintet.

A Tisza Vásárosnaménytól a déli országhatárig árad, felette a hazai szakaszon apad, de Técsőnél ismét vízszintemelkedés jelentkezik. Tiszabecs felett már megszűnt a készültség és Vásárosnaményig is másodfokra csökkent, viszont alatta Záhonyig harmadfokra, Záhonytól a Lónyay-főcsatornáig másodfokra emelték a készültséget.

Több helyen szünetel a vasúti közlekedés

A MÁV több szakaszon sebességkorlátozást vezetett be, amely a vonatok számára hosszabb menetidőt okoz. Emiatt késésekkel kell számolni a Budapest-Győr, az Almásfüzitő-Nyergesújfalu, továbbá a Szerencs-Sátoraljaújhely közötti vasútvonalon.

Némileg csökkent a belvíz
A belvízzel elöntött terület kissé csökkent, országosan 179 ezer hektárt borít belvíz, ebből 91 ezer hektár vetés-szántó. Változatlanul 11 KÖVIZIG területén, 69 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség. Fegyverneken harmadfokú készültségben védekeznek, 22 szakaszon elsőfokú, 46 szakaszon másodfokú a védekezés.

Komárom és Almásfüzitő között a vonatoknál csak 80 km/órás, Almásfüzitő-Neszmély-Lábatlan-Nyergesújfalu szakaszon csak 20 km/órás sebesség alkalmazható a Duna magas vízállása miatt. Sárospatak és Sátoraljaújhely között 40 km/órás sebességgel haladhatnak a vonatok a Bodrog magas vízállása miatt.

A Komárom és Almásfüzitő közötti vasútvonal folyó felőli vágányát lezárták, a mentett oldali vonalon sebességkorlátozást vezettek be. A komáromi vasútállomáson megtöltött homokzsákokat vasúttal szállítják a beépítés helyére. Almásfüzítő és Esztergom között szintén szünetel a vasúti közlekedés.

Lezárták a 12-es utat Sződligetnél

Sződliget és Göd között egy öt kilométeres szakaszon már zárva van a 12-es út, mert vízátfolyás van rajta. Az erdőn átvezető úton  a víz 20-30 centiméter magasságban hömpölyög, ezért a forgalmat a 2/A útra terelték át - mondta Soós Gábor polgármester.

A víz egyelőre nem veszélyezteti a falut, mert az út másik oldalán védővonalat építettek ki, s jelenleg is százan dolgoznak ennek megerősítésén. Nagymaroson is egy rövidebb part menti útszakaszt le kellett zárni, mert a víz elérte az aszfaltot, itt terelő utakon közlekedhetnek az emberek.

Harmadfokú készültség Szentendrén

Harmadfokú készültséget rendeltek el szombat délután Szentendrén. Az öt kilométeres partszakaszon csaknem 300-an dolgoznak, hogy megerősítsék a homokzsákokból emelt gátakat . Eddig 40 ezer zsákot töltöttek meg homokkal, és helyezték el, ahol szükség volt rá, elsősorban a révállomás mellett és a kaszinó mögötti területen, amely a Pannónia telepet védi, nehogy a víz betörjön.

A munkában a helyi katonai szakiskola 100 hallgatója, 15 tűzoltó, 10 vagyonőr is részt vesz, és hozzávetőleg 200 önkéntes segíti őket. Estére Solymárról és más helységekből 30 önkéntes tűzoltót várnak, akik szintén bekapcsolódnak a munkákba. A Szentendréhez tartozó Pap-szigetet is elöntötte a víz, így a kemping és hozzávetőleg 20 ház is az árhullámba került, három család elhelyezéséről kellett gondoskodni.

A katonai laktanya udvarán helikopter-leszállópályát alakítottak ki és innen szállhat fel szükség esetén a gép, hogy a vízzel körülzárt Kisorosziba irányítsák, ha netán kórházi ellátásra szorul ott valaki.

Visegrád és Dömös között a 11-es utat egy szakaszon le kellett zárni vízátfolyás miatt. Félő, hogy Dunabogdány határában is áttöri a víz a gátat, ezért itt már markológépekkel földfalat emeltek az út megóvására.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK