Lezárják az ár miatt a Margitszigetet

2006.04.01. 12:08

A fővárosban a Római-partról 21, Szobról 15 embert kellett kitelepíteni a szombat délutáni adatok szerint. Budapesten a Római-part és a Margitsziget a legveszélyeztetettebb terület. Utóbbi helyen a Fővárosi Csatornázási Művek (FCsM) 250 embere 100 tűzoltó és 200 önkéntes segítségével szombaton folyamatosan építik az ideiglenes gátakat - mondta el az [origo]-nak Bátori Marianna, az FCsM szóvivője.

 

Bátori elmondta, hogy további önkénteseket várnak a Margitszigetre, ahol délután négykor 780 centiméter fölött állt a Duna, amely a szigetet Bátori szerint 820 centiméter után veszélyeztetheti. Eddig 42 ezer zsákot töltöttek meg homokal, ami több mint ezer köbméternek felel meg, de folyamatos az utánpótlás - mondta a szóvivő. Az illetékesek délután jelentették be: annak érdekében, hogy a munkálatok alatt ne történjen baleset, szombat este hét órától lezárják a szigetet.

Demszky Gábor főpolgármester, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke szombaton arra kérte Budapest polgárait, hogy vegyenek részt a Margitsziget megvédésében. "Arra kérem a pártok vezetőit, hogy a hétvégi nagygyűlések után jelentsék be: várják a Margitszigetre segíteni az embereket" - mondta a főpolgármester. Hozzátette, hogy az előrejelzések szerint 838 centiméternél tetőzik hétfőn a Duna.

A margitszigeti védekezésben mindkét politikai oldal politikusai részt vesznek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP nagygyűlését követően érkezett a helyszínre, ahol a munkálatokban rajta kívül 68 fiatal baloldali aktivista is beszáll. A védekezésben Fa idesz-MKDSZ fővárosi frakciójának 13 tagja is részt vesz.

Szivárog a Batthány téri HÉV-megálló

Budapest másik nehezen védhető szakaszán, a Római-parton, az Aranyhegyi pataktól a Pünkösfürdő utcáig 13 közúti védvonali kaput zártak le. A szakemberek a Római-partot már felkészítették a várható 820 cm-es vízállásra. Ezen a szakaszon összesen 41 kapu van. A vízmagasság függvényében, ha szükséges, az FCsM Rt. akár az összes kaput és a keresztező utcákat is rövid időn belül képes lezárni - közölte a csatornázási művek.

A katsztrófavédelmi központban elmondták még, hogy szombaton  délelőtt 10 órától lezárták a látogatók elől a Népszigetet a Duna áradása miatt. Tájékoztatásuk szerint a Batthyány téren van némi szivárgás, de ez egyelőre nem veszélyezteti a HÉV közlekedését. Budapestnél szombaton 11 órakor 780 cm volt a vízállás, ami már a Margitsziget alacsonyabb fekvésű részeit elöntheti.

Útlezárások a fővárosban

Mindkét alsó rakpartot lezárták a forgalom elől, ezért jelentősen lelassult a forgalom a rakpartokkal párhuzamos útvonalakon és a körutakon.  A 2-es villamos csak a Közvágóhíd és a Boráros tér között jár, a kimaradó szakaszon a 15-ös autóbusszal közlekedhetnek az utasok.

A Római-parton a Nánási utat és a Királyok útját szintén le kellett zárni a Kalászi utcától a vasúti hídig, oda csak a BKV autóbuszai hajthatnak be. Újpesten  a Népszigetre vezető Zsilip utcát  10 órától lezárták. A magas vízállás miatt nem jár az átkelőhajó Megyer és Pünkösdfürdő között. A Fővinform azt javasolja, hogy az elkövetkezendő napokban ne közlekedjenek gépkocsival a városban az utazók, vegyék igénybe inkább a villamosokat vagy a metrókat.

MTI/[origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK