Rekordszinten tetőzik kedden a Duna

2006.04.02. 22:24

A Duna várhatóan az eddig mért legmagasabb szinten, 862 centiméteren kedden tetőzik majd. A folyó Pest megyei szakaszán önkéntesek és katonák ezrei állják a sarat napok óta az árvízzel szemben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök drámainak nevezte az árvízhelyzetet, ugyanakkor vészhelyzetet még nem hirdetnek. A Margitszigetet védő körgát építését hétfő hajnalra sikerült befejezni.

Továbbra is a Duna Pest megyei szakaszán, Visegrád és Szentendre között a legsúlyosabb a helyzet a katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője szerint. Budapesten a Csepel-szigetig igényel a védelem kiemelten erős munkát - tette hozzá Dobson Tibor. A többi folyón a lakosság védelme szempontjából nincsen ilyen nehéz helyzet, újabb kitelepítések nem voltak, de a védekezés nagy erőkkel folyik: az országban szervezetten mintegy tízezer ember (vízügyesek, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, katonák) vesz részt a munkában, és további tízezer önkéntes dolgozik a gátakon.

Elsősorban Pest megyében és a fővárosban kellett sokaknak elhagyniuk az otthonukat az elmúlt 24 órában, így a belvíz miatt otthonukat elhagyni kényszerültekkel együtt 374-ről 458-ra nőtt a kitelepítettek száma. A Duna tetőzése Budapesten kedden várható, a mostani számítások szerint rekordmagasságon, 862 centiméteren - mondta el Dobson Tibor.

Budapesten a III. kerületben sikerült homokzsákokkal a várható vízállás szintjétől 30 centiméterrel magasabbra építeni a gátakat. Hajnali fél négyre közben befejezték a Margitszigetet védő körgát építését is, így kilenc méter magasságig biztosítva van a terület védelme. A Margitszigetet védő körgát építésére több százezer homokzsákot használtak fel, a Duna melletti szakaszon körben kilenc méteres vízállásig nyújt a gát védelmet. A Duna vízállása Budapestnél jelenleg 840 centiméter.

Sikeresen átvészelték az éjszakát a Dunakanyar és a Budapest alatti Pest megyei Duna-parti települések - közölte hétfőn reggel a Pest Megyei Védelmi Bizottság titkára. A 21 érintett település között jelenleg már 18-on van életben a harmadfokú készültség - mondta Illés Ferenc. Egész éjszaka mindenhol működött a figyelőrendszer, Kismaroson, Szentendrén és Kisorosziban éjjel is dolgoztak a katonák, mintegy 290-en, hogy a szivárgásokat megakadályozzák - tette hozzá. Leggyakrabban a buzgárok okoznak gondot, ilyenkor a gátak mögött feltörő vizek köré homokzsákokból gyűrűt építenek ki és egy ellennyomó medencét rögtönöznek, ami a vízkiegyenlítődést teszi lehetővé, ezzel elejét lehet venni a bajnak.

Tartósan magas vízállás a Felső-Tiszán

A Felső-Tisza mentén tartósan magas vízállás elleni védekezésre kell berendezkedni  - foglalta össze a tennivalókat Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védelmi bizottság elnöke a testület hétfői ülése után. A vízügyi előrejelzések szerint az árhullám egy méterrel marad el az eddig mért maximumtól.

A felmérések szerint a töltések biztonsággal védhetők, de van néhány szakasz, amely különös figyelmet kíván. Így Vásárosnamény térségében 18 lakóházat védenek egy erősítendő nyúlgáttal, valamint a tavaly átadott új töltésre kell jobban ügyelni. Kisvarsányban 50 ház van az árterületen, felkészültek homokzsákos megvédésükre. Elmondta: Tiszadobon még több mint két kilométeres szakasz megerősítése hiányzik. Itt az előrejelzések szerint 30-40 centiméterre megközelíti a víz a töltés koronáját, ezért két sor homokzsákkal erősítik meg azt.

Gyurcsány: drámai a helyzet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök drámainak nevezte az árvízhelyzetet a vasárnapi kormányülés után tartott sajtótájékoztatón. Ugyanakkor hozzátette, hogy vészhelyzet kihirdetésére egyelőre nincs szükség, a védekezési munkák összehangoltan folynak. Ezt megelőzően Demszky Gábor, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke vészhelyzet, illetve hajózási tilalom elrendelését kérte a kormánytól a Duna tetőzése miatt a folyam margitszigeti, valamint Római-parti szakaszán.

A Római-parton a legrosszabb a helyzet

Budapesten a hétvégén a III. kerületben, a Római-parton volt a legkritikusabb a helyzet. Az áradó Duna a Királyok útjáig feltört. A folyó melletti oldalon lévő lakóházakba betört a víz, a házak között csak csónakkal lehet közlekedni. A Losoncz utcánál két méter magasban állnak a homokzsákok. Az Aranyhegyi patak elöntötte a Pók utca végét, ezért a Szentendrei útról a Nánási útra nem lehet behajtani. Lezárták az árvízi kapukat is a Római-parton, ahol vasárnap 18 órától teljesen lezárták a Pünkösdfürdő utcától a Kalász utcáig terjedő útszakaszt a forgalom elől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK