"Iszonyom van a víztől" - árvízi riport

2006.04.03. 11:31

"Mindig vannak hisztériások, de a többség nyugodtan tűri" - mondta a szentendrei árvízi helyzetről az árvízvédelmi szolgálat munkatársra. Ez a nyugodtság tükröződik a város képén is, az óvárosi részen futó Duna-part szinte teljesen kihalt, néhány ember lézeng az utcán, a fiatalok fagyiznak, akad néhány bámészkodó, bár a partot elkerítették. Forgalom alig van, csak a homokzsákkal megrakodott autók és más járművek közlekednek a rendőrség által lezárt úton.

Az árvízédelmi szolgálat munkatársa szerint eddig 190-200 ezer homokzsákot pakoltak ki a városban. A helyzet a város északi részén fekvő üdülőterületen és az alsóvárosban a legrosszabb: északon semmilyen gát nem védi az épületeket, többségük az árvízvédelmisek szerint 1,5-2 méteres víz alatt áll. Délen pedig a félkész gát jelent problémát - állítják az árvízvédelmi szolgálat szakemberei. Bár az építkezést már megkezdték, télen nem tudták befejezni, így csak a gát egy része készült el.

A gát tövében 150-200 ember - katonák, diákok, önkéntesek, katasztrófavédelmisek - töltik megállás nélkül a homokzsákokat. Az erősítéshez használt földet hatalmas buldózerek szállítják. Ezen a részen több politikus is beszállt a munkába. A nap folyamán Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is pakolta a zsákokat. Délután pedig Bársony András külügyi államtitkár, az MSZP helyi jelöltje tüsténkedett tréningruhában.

"Arról ne is beszéljünk" - intette le az [origo] munkatársát az árvízvédelmi szolgálat szakembere, amikor arról kérdeztük, milyen veszélyt jelent, ha a gát nem tart ki. Bár a homokzsákok itt-ott eresztenek, a város egyes részein pedig lehet úgy sétálni, hogy valójában a víz szintje alatt járunk, az árvízvédelmisek szerint a védelmi rendszer kihúzza az ár levonulásáig. Főleg amiatt aggódnak, hogy a hírek szerint a keddi tetőzés után jövő hét közepén is újabb árhullám várható, azaz tartós lesz a magas vízállás. Az árvízvédelmi szolgálat munkatársa szerint "a 11-es út  a védvonal, azon nem szabad átengedni a folyót, mert akkor Szentendre jelentős része víz alá kerül".

Bár a helyiek többsége nem aggódik, inkább segít, többen katonáktól kérnek homokzsákot pincéjük, mélygarázsuk védelmére. "Ezzel semmit nem érnek, de legalább megnyugtatja őket" - fogalmazott a védelmi munkákban részt vevő szakember.

Sáling Gergő

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK