Megválik Johan Béla nevétől az egészségügyi miniszter utasítására az Országos Epidemiológiai Központ. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége fordult az egészségügyi miniszterhez azzal a kéréssel, hogy ne viselje a zsidótörvények végrehajtásában szerepet vállaló orvos nevét a központ, és a szobrát is távolítsák el az intézményből.

Rácz Jenő, az egészségügyi tárca vezetője március végi levelében jelezte Feldmájer Péternek, a Mazsihisz elnökének, hogy arra utasította Bujdosó László országos tisztifőorvost, május 30-ig készítse elő az Országos Epidemiológiai Központ alapító okiratának módosítását, és tegye meg az új elnevezéssel kapcsolatos intézkedéseket. "A központ új elnevezésében Johan Béla neve nem szerepelhet" - írta Rácz Jenő, aki egyben arra is felkérte a tisztifőorvost, hogy az intézet kertjében felállított szobrot, az említett határidőig távolítsa el, és döntése szerint gondoskodjon annak további sorsáról.

Elégedett a miniszter döntésével Feldmájer Péter, aki azonban szomorúnak tartja, hogy több évig kellett várni erre a határozott lépésre. Szerinte végül a döntéshozók is megértették, a tudományos eredmények, a kiváló orvosi működés sem adhat arra alapot, hogy valakit, aki magas rangú kormányzati tisztségviselőként jelentős mértékben hozzájárult több mint 600 ezer magyar állampolgár üldözéséhez és meggyilkolásához, példaképül állítsák az utókornak.

Az Országgyűlés idén februárban törölte Johan Béla nevét a népegészségügyi program elnevezéséből, azzal az indoklással, hogy a tudós munkája során konzekvensen végrehajtotta az 1939-es, úgynevezett "második zsidótörvény" előírásait a magyar egészségügyben és az orvos-társadalomban. A döntésre azt követően került sor, hogy a Magyar Tudományos Akadémia 2004-ban kiadott állásfoglalása szerint nem volt szerencsés a programot elnevezni az egykori közegészségügyi szakemberről, mert 1944-ben, a Sztójay-kormány belügyi államtitkáraként Johan Béla rendeleteivel zsidó orvosokat fosztott meg állásuktól.

Ugyanakkor Pók Attila történész, az állásfoglalást kiadó MTA Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese 2004 októberében azt nyilatkozta: szakmai teljesítménye alapján Johan Béla, aki megszervezte az Országos Közegészségügyi Intézetet és a tisztiorvosi szolgálatot, "maximálisan alkalmas arra, hogy szakmai körökben a megfelelő elismerést megkapja", így szobrot állítsanak róla, és egy egészségügyi intézmény felvegye a nevét.