Utcán győzköd az utolsó napokban az MSZP

2006.04.05. 17:11

Miközben fideszes aktivisták otthonukban keresik fel a párt szimpatizánsait, az MSZP-sek főként forgalmas csomópontoknál buzdítják választási részvételre a polgárokat. Központilag szervezett, ajtótótól ajtóig kampány nincs, de a helyi jelöltek leveleivel a szocialista aktivisták is teleszórják a postaládákat. Az [origo] utánanézett néhány budapesti kerületi kampányhajrának.

Az MSZP plakátragasztó és szórólapozó kampánycsapatának magját a területileg szerveződő Fiatal Baloldal (FIB) adja. Kollárik Krisztián, az ifjúsági szervezet fővárosi alelnöke az [origo]-nak azt mondta, a mozgósítást a helyi képviselőjelölt körüli kampánycsapat szervezi meg, ahogy a jelölt bemutatását és népszerűsítését is. "A választók az utolsó napokban a frekventált köztereken találkozhatnak a jelöltekkel. A miniszterelnök javaslatára az árvízi helyzetre tekintettel tömegrendezvényeket már nem tartunk, az aktivisták így részt vehetnek a katasztrófa elhárításában " - mondta Kollárik.

Az [origo] próbaképpen megkeresett néhány választókerületet, ahol a két nagy párt jelöltjének szoros versenyére lehet számítani. A budai 2. és a pesti 24. egyéni választókerület úgynevezett billenő körzetnek számít.

Buda ostroma

A II. kerületben Horváth Csaba szocialista polgármesternek várhatóan a fideszes, korábban MDF-es Balsai Istvánnal kell megbirkóznia a mandátumért. Az MSZP-s politikus szerint péntekig mindenkit elérnek, aki korábban kifejezte szimpátiáját és megadta adatait. Őket levélben vagy telefonon buzdítja szavazásra.

Noha Horváth szerint a siker nem azon múlik, hogy ki a jobb mozgósító az utolsó napokban, mintegy nyolcvan aktivista folyamatosan dolgozik a kampányban, és még tízszer annyian vannak, akik "intenzíven, de kevésbé rendszeresen" segítenek. Horváth a hajrában lakossági fórumokon vesz részt: állítása szerint nem politikai gyűlésekről, hanem a helyi ügyeket kitárgyaló megbeszélésekről van szó.  "Igaz, nehéz elválasztani, hogy a kerület és a főváros közötti forrásmegosztáskor polgármesterként vagy országgyűlési képviselőként sikerült-e egymilliárddal többet kiharcolnom" - fogalmazott Horváth.

Észak-pesti izgalmak

A XVI. kerületben a fővárosi Fidesz-frakció volt vezetőjével, Tirts Tamással méri össze erejét az MSZP-s Vidorné Szabó Györgyi, aki négy évvel ezelőtt egyszer már győzött. A kiélezett versenyről sok mindent elárul, hogy a kerületben a korábbi választásokon mindig kormányváltó volt a hangulat.  "A régi-új jelölt kampányzáró levelét a napokban kézbesítik az aktivisták. A levélben a képviselőnő összegzi az elmúlt négy évet, kifejti céljait, és arra kéri a polgárokat, hogy menjenek el szavazni" - mondta megkeresésünkre Molnár Gyula, a kerületi MSZP elnöke, kampányfőnök. A hátralévő napokban a szocialista aktivisták pótolják a megrongált plakátokat, és 2-3 forgalmas helyre terveznek kitelepülést. Ennek száma attól is függ, hogy hol tartanak a levelek kihordásával és hány aktivista vesz részt az árvízvédelemben.

Bogár Zsolt

KAPCSOLÓDÓ CIKK