Hiába tették kötelezővé a jogszabályok ingyenes internetes közzétételét idén, az adatvédelmi ombudsman szerint még vannak hiányosságok. A bárki számára hozzáférhető, internetes jogszabálygyűjtemények nem olyan jól és könnyen használhatók, mint a pénzért kapható változat - áll az adatvédelmi biztos jelentésében.

Az adatvédelmi ombudsman ajánlást adott ki a jogszabályok elektronikus közzétételéről, mivel nem elégedett azzal, ahogy az állam a közérdekű adatnak minősülő joganyagot hozzáférhetővé tette az interneten. Idén január óta ugyanis kötelező mindenki számára elérhetővé tenni elektronikusan a hatályos jogi normákat, ami bár megvalósult, Péterfalvi Attila szerint nem megfelelő színvonalon.

"Nem úgy van, hogy mivel kötelező, ezért kipipáljuk a feladatot, és kész. Az interneten szabadon használható jogi adatbázisnak teljes körűnek és felhasználóbarátnak is kell lennie" - mondta az [origo]-nak az ombudsman, hozzátéve: "Még ha a kutya sem lenne kíváncsi rá", az állam akkor is köteles a lehető legmagasabb technikai színvonalon segítséget nyújtani az állampolgároknak ahhoz, hogy eligazodjanak a "jogszabályok dzsungelében".

"Többször felmerült már korábban, más ügyeknél is az, hogy a jogszabályokat honnan tudja valaki megismerni" - mondta Péterfalvi. Idén januárban pedig a Magyar Újságírók és -Készítők Európai Szövetsége fordult panasszal az adatvédelmi biztoshoz, amiért a hatályos jogi gyűjtemény nem az összes kihirdetett jogszabályt, hanem csak az éppen hatályban lévő törvényeket, rendeleteket tartalmazza. Így sem a korábban érvényes, sem a már kihirdetett és a közeljövőben életbe lépő normákat nem lehet benne megtalálni.

Ez azért jelenthet nehézséget, mert a különféle jogi ügyekben az akkor hatályos jogszabályok alapján járhatnak el a bíróságok, hatóságok, tehát hiába változik meg később egy törvény, szükség lehet akár az évekkel korábbi változatára is. "Ráadásul az elmúlt években rengeteg jogszabályt 'kidobtak', a rendszerváltás és az uniós csatlakozás miatt az egész hazai joganyag átalakult" - mondta Péterfalvi Attila. Az ügy jelentőségére tekintettel az ombudsman a panasz miatti vizsálatát hivatalból kiterjesztette a joganyag elektronikus közzétételének egész kérdéskörére.

A közlönykiadó által kínált jogszabálygyűjteményben megtalálhatók a hiányolt jogszabályok is, ez a szolgáltatás azonban pénzbe kerül.  Úgynevezett "időgép" segít, hogy a keresgélő megtalálja a számára releváns időpontban érvényesülő jogszabályt, ráadásul a további szempontok szerinti kereséssel még egyszerűbb dolga van a felhasználónak. Csakhogy a hivatalos jogszabálytár éves előfizetése több mint 80 ezer forintba kerül az állami tulajdonban lévő és a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alatt álló Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft.-nél.

A sokkal fejlettebb és több funkcióval rendelkező előfizetéses verzió azokat a már kihirdetett jogszabályokat is tartalmazza, amelyek a közeljövőben hatályba lépnek. Bár a Magyar Közlöny hivatalos kiadója a jogi elírásoknak megfelelően ennek elektronikus változatát hozzáférhetővé tette, a szöveg minden oldalán átlósan keresztben - az ombudsman szerint helyenként a szövegolvasást is megnehezítve - a "MAGYAR KÖZLÖNY ELEKTRONIKUS ONLINE MEGJELENÉS" felirat olvasható. Emellett minden lap alján egy figyelmeztetés olvasható, miszerint az elektronikus változat nem tekinthető hivatalosnak, és üzleti célú felhasználása tilos. Az adatvédelmi biztos azt is nehezményezi, hogy ez az ingyenes verzió nehézkesen másolható vagy nyomtatható ki, és korlátozottan lehet csak rákeresni konkrét dolgokra a sokszor több száz oldalas dokumentumban.

Az ingyenes változatok kevésbé használhatók

A hatályos jogszabályok gyűjteménye a Miniszterelnöki Hivatal honlapján vagy a magyarorszag.hu-n is elérhető díjmentesen,  a fizetős szolgáltatáshoz képest azonban - a fellelhető joganyag és a felhasználóbarátság szempontjából - jócskán hagy maga után kívánnivalót.

"Az alkotmányban rögzített információszabadság drága dolog, valakinek meg kell fizetni az árát" - mondta az ombudsman, aki ajánlásában a kancelláriaminisztert arra kérte fel, hogy töröljék a Magyar Közlöny elektronikus változatáról az "üzleti célú felhasználása tilos!" szövegrészt, mert ez ellentétes a jogszabályokkal. "Ha a közlönykiadó hozzátesz valamilyen plusz értéket a mindenki számára ingyenes jogi gyűjteményhez, akkor azért kérhet ellenszolgáltatást, de amúgy mindenkinek jár a szabad hozzáférés" - tette hozzá.

Az [origo]-val a Magyar Hivatalos Közlönykiadó részéről dr. Szabados Ottó azt közölte, hogy most fogják áttanulmányozni a tevékenységüket érintő ombudsmani ajánlást, amelyre később fognak reagálni.

Péterfalvi Attila szerint további problémát jelent a joganyagban való eligazodásnál, hogy a csatlakozás óta ránk nézve is kötelező és érvényesülő európai uniós jogszabályok is csak nagyon korlátozottan ismerhetők csak meg. Az uniós joganyag egy része fenn van az igazságügyi tárca honlapján, amelyről az EU-s gyűjtőoldalra is átléphet a keresgélő, de magyar nyelven a közösségi jogszabályok anyaga még nem teljes körű. Így az egész uniós joganyag csak a korábbi 15 tagállam nyelvén érhető el. Az ombudsman az igazságügyi minisztertől vár megoldást a kérdésben.

Gergely Zsófia