Az előrejelzéseknél lassabban apad a Duna vízszintje, és a mostanra teljesen átázott töltések és gátak miatt továbbra is nagy erőkkel folyik az árvíz elleni védekezés. Budapesten csak kisebb vízkifolyások és néhány új buzgár volt, míg a folyó déli szakaszán még csak most kezdődik igazán az árvíz elleni munka. Gátszakadás nem történt, de ennek a veszélye még mindig fennáll.

"Úszik az egész ország, de drámai változásról nem tudok beszámolni, sem a folyók állása, sem a védekezés tekintetében" - mondta az [origo]-nak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

"A Duna csak lassan apad, így ezen a vonalon északon még, délen már kell védekeznünk az árvíz ellen" - mondta Dobson, akinek elmondása szerint további 12 embernek kellett elhagynia az otthonát, így a szerda reggeli állás szerint összesen 561 árvíz és belvíz miatt kitelepített személyről tudnak. "Jelenleg 170 ezer hektárt borít az országban belvíz" - tette hozzá.

"Gátszakadás nem volt, de ennek a veszélye még mindig fennáll a lassú apadás miatt, főként Budakalásznál és Szentendrénél, ezért a figyelmünk nem lankadhat" - mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy a többi folyó is árad, de máshol nincs olyan közvetlen veszély, mint a Dunakanyarban.

"A Duna alsó szakaszán folyik most jelentősebb védekezés" - közölte Dobson.

A fővárosi védekezés szakmai irányítását végző FCSM szóvivője, Bátori Marianna az [origo]-nak azt mondta: "Az a jó, hogy nincs sok új hír, mert ez azt jelenti, hogy a gátak tartják magukat." Bátori szerint most a földből épített töltéseknél kell nagyon figyelni ezek átázása, illetve a szivárgások miatt.

"A Váci útnál tört fel egy buzgár, de nem az úttesten, hanem a töltésnél, ezt munkatársaink hamar körbehomokzsákozták. Az Arany-hegyi patak viszont sok munkát adott, mert a Duna visszaduzzasztotta, így a patakra kötött esővíz-elnyelőknél voltak vízkifolyások, ráadásul egy víznyomócső is kirepedt. A visszaduzzadt patak miatt a Szentendrei úton, a Pók utcánál sávlezárás van, ami remélhetőleg a nap folyamán felszabadul" - számolt be a helyzetről a szóvivő.

Bátori Marianna is megerősítette, hogy a Duna csak lassan apad, reggel 5 órakor 846 centiméteres vízmagasságot mértek. Hat órára viszont, az előrejelzések szerint már csak 838 centin kellett volna állnia a víznek.

Demszky a napokban nem vár új árhullámot

"A nehezén, legalábbis az első árhullámot illetően túl vagyunk, de nem tudjuk még, hogy mit hoznak a következő napok" - mondta Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön a szinte teljesen elöntött Hajógyári-szigeten. Budapest főpolgármestere elmondta, hogy öt napra biztos előrejelzésük van, amely szerint a következő napokban nem várható újabb árhullám.

Ennek ellenére az ideiglenesen emelt gátak egyelőre a helyükön maradnak, a teknő alakú sziget belsejében összegyűlt hárommillió köbméternyi vizet viszont már most elkezdik kiszivattyúzni. Benkovits Zoltán dandártábornok, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság vezetője szerint a szivattyúzás 4-5 napig tart majd. A kármentesítés megkezdése azért halaszthatatlan, mert az 1-2 méteres vízréteg alatt a Hajógyári-sziget növényzete legfeljebb hat napig bírja levegő nélkül.

A szentendrei gáton egész éjjel megfeszített erővel dolgoztak és sikerült megállítani azt a megcsúszást, amely szerda délután keletkezett a védőfalban - közölte a munkákat irányító szakember, Körmendi Lukács az MTI-vel csütörtök reggel. A három és félméteres magasságú víznyomásnak a rézsűfal egyik szakasza nehezen tudott ellenállni, ezért az erőket ide csoportosították - magyarázta a szakember, aki elmondta azt is, hogy a Duna vízszintje jelenleg hat centiméterrel alacsonyabb, mint szerdán. Önkéntesek munkájára most nincs szükség, a helyszínen dolgozó 100 ember képes megoldani a vízszivárgások nyomán keletkező feladatokat - tette hozzá.

Árhullám a Tisza középső szakaszán

Miközben a Duna Paksnál 11 centiméterrel az eddigi legmagasabb vízállás alatt tetőzött, a Tiszán levonuló árhullám most éri el a folyó középső szakaszát, ahol naponta 20-30 centiméterrel emelkedik a vízszint. Kiskörénél csütörtök estére harmadfokú, Szolnoknál pedig másodfokú árvízvédelmi készültség elrendelését várják, a Tisza alsó szakaszán, Csongrád és az országhatár között pedig már most életben van a másodfokú készültség.

Korompay András, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a folyó a 2000-es áradásánál csak fél méterrel alacsonyabban szintet fog elérni. A hat évvel ezelőtti árvíz legkritikusabb pontjaként számon tartott Szolnokon a becslések szerint két hét múlva, 970 centiméteren tetőzik a Tisza, ami a 2000-ben mért 1 041 centimétertől jócskán elmarad.

[origo]/MTI