A Duna apadásával a fővárosi rakpartokat fokozatosan megnyitják, a Bem rakparton már péntek délutántól lehet majd közlekedni. A Margitszigetet szombat reggel nyitják meg újra.

Szombat reggel 9 órától ismét látogatható lesz a Margitsziget, a Bem rakpartot pedig pénteken délután 4-kor adják vissza az autósoknak - jelentette be a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatóján Demszky Gábor.

A főpolgármester a rendkívüli intézkedések feloldását azzal indokolta, hogy a Duna vízállása pénteken 813 centire csökkent Budapestnél, vagyis fél méterrel alacsonyabb, mint a tetőzéskor. A folyó óránként 1-2 centimétert apad. Demszky hozzátette: az ideiglenes gátak emelésére használt 6 ezer köbméternyi homokzsák egyelőre a helyén marad, elszállításukról a jövő héten döntenek.

A főpolgármester szerint az árvízkárok összegét egyelőre nem lehet megbecsülni, a költségek azonban várhatóan elérik a több százmillió forintot. Csak a Margitszigeten 60 millió forintot fordítanak az árvíz előtti állapotok visszaállítására. Az áradó Duna a szigeten főként a futópályát, valamint a növényzetet rongálta meg. Komoly károkra lehet számítani a Duna visszahúzódása után a Római-parton is, ahol több épület is megrongálódott. A Hajógyári-szigeten pedig várhatóan a növényzet egy részét újra kell majd telepíteni.

Benkovits Zoltán, a Fővárosi Polgári Védelem vezetője az [origo]-nak elmondta: a gátak által védett területet a fővárosban sehol nem öntötte el a víz. Benkovits szerint a korábbi évek árvizeihez képest újdonság volt, hogy idén a Bem rakpartot is le kellett zárni. A szakember hozzátette: a mostanihoz hasonló árhullám valószínűleg nem várható már tavasszal.