Némileg javult az árvízi helyzet, de ha kisebb erőkkel is, folytatódik a védekezés. A veszélyben lévő emberek száma csökkent, viszont újabb embereket kellett kitelepíteni csütörtökről péntekre virradó éjszaka. Budapesten megnyitották a rakpartokat és szombattól újra lehet menni a Margitszigetre.

Az előző napi mintegy 25 ezer fővel szemben pénteken már csak mintegy 20 ezren vettek részt a védekezésben, közöttük 11 600 a különböző szervezetekhez tartozó együttműködő, így az önkormányzat, a vízügy, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság munkatársai, és mintegy 9000 lakossági önkéntes. A védelemhez felhasznált technikai eszközök száma változatlan, továbbra is 2500 - tájékoztatta az MTI-t péntek reggel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az ár- és belvíz miatt kitelepített emberek száma az előző naphoz képest nyolccal nőtt, összesen országszerte 568 főt tesz ki. Eddig 68 település 108 ingatlanából kellett embereket kitelepíteni. A veszélyben lévő települések száma kis mértékben csökkent, 174-re az előző napi 177-ről. A veszélyben lévő emberek és épületek száma szintén csökkent: jelenleg 9410 épületet és mintegy 21 200 embert veszélyeztet közvetlenül a víz a megáradt folyók és a belvíz miatt.

A Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton továbbra sincs ivóvíz, a lakosság vízszükségletét palackozott vízzel, illetve lajtoskocsikkal biztosítják.

A Tiszánál továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés Tiszadobnál. A védekezésben 100 tűzoltó, 100 rendőr szakközépiskolás, határőrök és önkéntesek is részt vesznek. A   tiszadobi nyári gátnál, ahol az eső miatt a talaj felázott, a járművek nem tudnak közlekedni, így kézzel kell vinni a homokzsákokat. Tiszalöknél pénteken gáterősítési munkát kezdenek.

Rendkívüli esemény az elmúlt 24 órában nem történt - mondta a szóvivő.