A pókerbalek, a blöffmester és a kispénzű licitálók

2006.04.07. 11:01

Az [origo] a póker alapstratégiái szerint elemezte a négy parlamenti párt listavezetőjének csütörtöki vitáját. A választás részben önkényes, ugyanakkor a pártvezetők számos okot adtak rá, amiért egyik vagy másik kategóriába soroltuk őket, és a pókeres párhuzam legtöbbször tanulságosnak is bizonyult. Miért Gyurcsány Ferenc a pókerbalek a héten tartott két vita után? Miért volt szürke és unalmas Kuncze Gábor? Mivel kockáztat a legnagyobbat az MDF? Miért Orbán lett a blöffmester? Olvassa el cikkünket, amiből megismerheti a vitában részt vevők álláspontját, a hangulatot és a fenti kérdésekre is választ kap.

A pártvezetők szerdai és csütörtöki vitája után több találgatás látott napvilágot arról, ki nyert, ki hogyan taktikázott, kinek jöhet jól a vitában követett stílus, ki tudta megszólítani a felmérések szerint jelentős mennyiségű bizonytalanokat. Az elemzésnek számos szempontja létezik, mivel azonban a pártok rendszeresen vádolják egymást blöfföléssel, hazardírozással, az [origo] sajátos megoldáshoz folyamodott: pókerstratégiák alapján vizsgáltuk meg a pártok listavezetőinek csütörtök esti vitáját.

Az elemzéshez azért választottuk épp ezt a kártyajátékot, mert ebben a lapjárás mellett rendkívül fontos az érzelmi játék, az ellenfelek befolyásolása, ügyes megvezetése. Kézenfekvő a pókerpárhuzam azért is, mert a pókerirodalom négyféle alap játékstílust ismer, a csütörtöki vitán részt vevők (Dávid Ibolya MDF-elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP listavezetője, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, illetve Orbán Viktor, a Fidesz elnöke) taktikája pedig könnyen és viszonylag egyértelműen megfeleltethető egyik vagy másik stílusnak.

A következő oldalakon megismerheti az egyes játékstratégiák gyengéit, erősségeit, megtudhatja, hogyan használták ki lehetőségeiket a pártvezetők, mennyire éltek az adott stratégiára jellemző fegyverekkel. Emellett természetesen mindent megtudhat arról, hogyan foglaltak állást az egyes kérdésekben, hogyan viselkedtek, változtattak-e korábbi taktikájukon (ezt a részt főleg Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor esetében emeltük ki, akik szerdán már folytattak egy különös hangulatú négyszemközti vitát). Olvassa el elemzésünket, és döntse el, ön szerint ki volt a leginkább meggyőző, ki játszott ügyesen, ki blöffölt a legtöbbet.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK