Országosan érvényes a szavazás első fordulója, 17.30 óráig ugyanis a szavazásra jogosultak közel 62 százaléka adta le voksát. Ez arányaiban elmarad a négy évvel ezelőttihez képest, jóllehet a délelőtt folyamán többen adták le szavazatukat mint 2002-ben. Vasárnap közel 11 ezer szavazókörben, összesen 8,1 millió választópolgár adhatja le szavazatát ezer egyéni és közel 2500 listás jelöltre.

A szavazást rendkívüli esemény nem zavarta meg, jóllehet több szavazóhelyiségbe kellett mentőt hívni főleg az idősebb szavazók rosszullétei miatt, Cegléden el is hunyt egy idős férfi. A szavazásra összesen 8,1 millió választásra jogosultat várnak, több mint 3100 településen. A voksolás este hét óráig tart.

Országosan érvényes az országgyűlési képviselő-választás első fordulója, 17.30-ig ugyanis a szavazásra jogosultak 61,72 százaléka adta le voksát. Fél hatig összesen 4 millió 932 ezer  választópolgár szavazott. Mindez elmarad a négy évvel ezelőtti adatoktól akkor a szavazásra jogosultak 65,56 százaléka voksolt az első fordulóban 17.30 óráig.

Budapest és a II. kerület vezet

Tizenhét óra harminc percig a legtöbben Budapesten (67,37 százalék), a legkevesebben Bács-Kiskun megyében (57,97 százalék) voksoltak.

Budapesten a II. kerületben volt a legmagasabb a részvétel - 60,7 százalék -, a legalacsonyabb pedig a VIII. kerületben - 47,26 százalék. A városok közül Cigándon volt a legalacsonyabb a részvételi arány délután háromkor - kereken 31 százalék.

Előzetes szavazási eredmény vasárnap éjfél előtt várható, a szavazóköri adatlapok számítógépes összesítése révén. A hivatalos eredményt hétfőn állapítják meg a szavazatok kézi feldolgozása után a választási bizottságok, döntésük panasz hiányában egy nap múlva válik jogerőssé. A szavazatszámláló bizottságok munkájában köztisztviselők mellett huszonötezer pártdelegált vesz részt.

Javított és elvitt szavazólapok

Visszalépések miatt javított szavazólapot kapnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szavazók. A megye 5-ös számú, baktalórántházi, illetve a 10-es számú, fehérgyarmati választókerületében ugyanis egy-egy egyéni jelölt visszalépett, ezért a nevüket a szavazólapon áthúzták, mert újranyomtatásra már nem volt lehetőség. A kampánycsendre tekintettel az érintett jelöltek nevét és pártját nem közölték.

Az egyik visszalépés miatt változás történt a listás szavazólapon is, törölni kellett - ugyancsak áthúzással - az érintett párt nevét, mivel egyre csökkent egyéni jelöltjeinek száma, emiatt nem állíthatott pártlistát. A megyében összesen 442 748 szavazásra jogosult állampolgár voksolhat.

Szavazólapjait kezében lobogtatva távozott Celldömölkön az egyik szavazóhelyiségből egy férfi vasárnap délelőtt. A férfi aláírta a neve mellett a névjegyzéket, megkapta a szavazólapokat és a borítékot, de ahelyett, hogy bement volna a fülkébe, a papírlapokat meglobogtatva bejelentette, hogy elviszi azokat, majd távozott.

A történtekről a szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvet vett fel, majd rendőrségi feljelentést tettek. A helyi választási iroda vezetője cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy a férfi obszcén kifejezéseket használt, illetve sértegette volna a szavazatszámláló bizottság tagjait.

Párttag volt a delegált, csak listás lapot kaptak

Le kellett cserélni a dombóvári választókerületben egy szavazatszámláló bizottsági tagot Kapospulán. Az egyik delegált képviselőről ugyanis kiderült, hogy hiába írta alá az összeférhetetlenségi nyilatkozatot, tagja az egyik pártnak. Az eseményről jegyzőkönyvet vettek fel, és mást kerestek helyette.

Tizennyolc szavazónak csak az egyik - a listás - szavazólapot adták át Győrött a 2-es számú választókerület 75. szavazókörében. Eddig senki sem emelt panaszt emiatt. Az ügyben a szavazatszámláló bizottság kereste fel a választási irodát, hogy segítsen korrigálni a figyelmetlenséget.

Végül úgy döntöttek, hogy ha a választópolgárok visszamennek a szavazókörbe, akkor jegyzőkönyv rögzítése mellett megkapják az egyéni jelölteket tartalmazó szavazólapot is, és pótlólag szavazhatnak, hogy ne sérüljön alkotmányos joguk. Szórádi Sándorné, a illetékes választási bizottság elnöke szerint az érintettek közül egy választó már vissza is ment.

58 ezren lakóhelyüktől távol szavaznak

Több mint 58 ezren szavazhatnak lakóhelyüktől távol, ennyi választópolgár kérte ezt a péntek délután 4 órás határidőig. Ők nem szerepelnek az országos választói névjegyzéken, erre akkor kerülhetnek fel újra, ha elmennek szavazni. Ekkor újra regisztrálják őket. Jelenleg 7993 ezer választó szerepel a névjegyzékben, amely nem tartalmazza a külképviseleti névjegyzékbe vett választók számát. A múlt hét végén 8 ezren vehettek részt a választáson valamelyik külföldi magyar nagykövetségen vagy konzulátuson.

Az illetékes választási bizottságok dönthettek arról, hogy hat óra helyett már öt órakor elkezdődhessen a szavazás, hogy azok, akik korán mennek ki a gátra, élhessenek választójogukkal. A helyi választási bizottságok sem Pest, sem Borsod-Abaúj-Zemplén, sem Szolnok megyében nem éltek ezzel a lehetőséggel.

MTI/[origo]