A második forduló dönt majd a hírügynökségek szerint

2006.04.10. 6:49

A nemzetközi hírügynökségek szerint a második fordulóban dől majd el a magyarországi választások eredménye. A tudósítók szinte egyhangúlag emelték ki a két kisebb párt - különösen az MDF - sikerét, és mindannyian heves kampányra számítanak.

Az április 23-iki második fordulóban dől el a magyar parlamenti választások végeredménye - tudósítottak hétfő hajnalban a legtekintélyesebb nemzetközi hírügynökségek. A hírszolgálati irodák szerint, noha a kormányon lévő balközép koalíció némi előnyt szerzett, még több mint száz mandátum sorsa nyitott, s a végeredményt kockázatos megjósolni.

Mindannyian heves kampányra számítanak a második fordulóig hátra lévő két hétben a hivatalban lévő kormányfő, a szocialisták vezetőjének számító Gyurcsány Ferenc és a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor között. Ugyancsak egybehangzóan jelezték, hogy a mérleg nyelvének szerepét, a minden várakozást felülmúlóan szereplő kis konzervatív párt, az MDF töltheti be. Parlamentbe jutását a hírügynökségek többsége meglepetésként értékelte.

Az AP amerikai hírügynökség Dávid Ibolya MDF-elnököt idézte, aki annak bizonyítékaként értékelte sikerüket, hogy a magyar választók elutasították a kétpártrendszert. Az AP szerint egyelőre nem lehet megjósolni, hogy az MDF szövetségre lép-e a Fidesszel a második fordulóban. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a két párt még közös listán indult, később azonban az MDF eltávolodott a Fidesztől.

A Reuters brit hírügynökség szerint a Fidesz győzelmi reményeit ébren tarthatja a kis konzervatív párt parlamentbe jutása. Magyar elemzőket idézve a Reuters jelezte, hogy az MDF sikere megakadályozhatja a szocialisták hatalmon maradását.

Másik tudósításában ugyanakkor piaci elemzőket idézett a hírügynökség, akik szerint az első fordulós koalíciós előny erősítheti a forintot és a kötvénypiacot. Ezek az elemzők a kormányon lévő pártok politikáját piacbarátibbnak minősítették. A Royal Bank of Canada egyik elemzője például azt mondta a Reutersnek, hogy "a piac inkább üdvözölné a status quo fennmaradását, mint a Fidesz hatalomra kerülését. Ez utóbbi ugyanis retorikájában egyre inkább populistává vált, alig érintve az ország pénzügyi problémáinak a megoldását."

A hírügynökségeknek nyilatkozó elemzők azonban jelezték azt is, hogy a befektetők mindden bizonnyal kivárnak a választások április 23-iki második fordulójáig. Sokan üdvözölték a két kisebb párt, az SZDSZ és az MDF parlamenti bejutását, akiktől pénzügyi téren felelősségteljes magatartás várható.

Az APA osztrák hírügynökség is meglepetésként értékelte az MDF parlamenti bejutását, külön kiemelve, hogy a kis konzervatív párt saját erőből lépte át a küszöböt. Dávid Ibolyának azon szavait idézték, melyek szerint pártja egyik nagy pártot sem kívánja hatalomra segíteni.

Az AFP francia hírügynökség tudósításában arról ír, hogy a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette, a szocialisták és a liberálisok alkotta koalíciós kormány jó úton halad afelé, hogy Magyarország posztkommunista történelmében, eddig példa nélkül álló módon elnyerje újraválasztását, hacsak nem történik jelentős irányváltozás a második fordulóig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK