Az OVB nem talált bizonyítékot a szavazásra buzdító sms-re

2006.04.10. 20:43

Bizonyítottság hiányában utasította el az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén azt a beadványt, amely kifogásolta, hogy sms-ekben szólították fel a választópolgárokat arra: szavazzanak az MSZP-re és ez a bejelentés szerint kampánysértésnek minősül.

Az OVB szerint nem lehetett megállapítani, hogy jelöltek, vagy jelölőszervezetek küldték-e ezeket az sms-eket vasárnap. A Fidesz beadványa szerint az sms-eket az Alapítvány a Modern Baloldalért (Amőba) telefonszámáról küldték, és mindez a kampánycsend megsértésének minősül.

A szóban forgó üzenet szövege szerint "Szoros a verseny, a te szavazatodon múlik a második Gyurcsány kormány. Szavazz az MSZP-re! Küldd tovább!". A "kör-sms" ügyében közlemény kiadásáról határozott a testület, azonban ezt végül keddre halasztották. Mivel a testületnek nincs lehetősége nyomozásra, a beadványozónak kellett volna bizonyítania, hogy jelölt, vagy jelölő szervezet terjesztette ezeket az sms-eket.

Az OVB ülésén elhangzott, hogy magánszemély által küldött hasonló tartalmú sms nem minősül kampánycsendsértésnek, csakúgy, mint az sem, ha egy magánszemély internetes blogján helyez el hasonló tartalmat. A testület összesen tizennyolc beadványt tárgyalt hétfő esti ülésén.

Kampánycsendet sértett az internetes portál

Az OVB elmarasztalta a www.kuruc.info címen működő internetes portált, mert az vasárnap megsértette a kampánycsendet azzal, hogy több, a kampánnyal kapcsolatos írást hozott nyilvánosságra, illetve az olvasók pártpreferenciáját folyamatosan mérő és az eredményeket folyamatosan közlő szavazógépet működtetett. A történtekre a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete hívta fel a figyelmet beadványában. Az OVB kötelezte a weboldalt, hogy közölje a határozat rendelkező részét.

Többen is beadvánnyal fordultak a testülethez azt vélelmezve, hogy a Magyar Televízióban vetített Századunk című történelmi műsor megsértette a kampánycsendet az 1956 előtti politikai helyzet bemutatásával. A testület megállapította, hogy a választópolgárok választói akaratának befolyásolására mindez nem volt alkalmas.

KAPCSOLÓDÓ CIKK