Dávid a Fidesz halálos ölelésétől tart

2006.04.10. 9:12

Komoly fenntartásokat fogalmazott meg a Fidesszel szemben Dávid Ibolya, aki szerint egyik pártot sem segítik hatalomra. Az MDF nem kíván egy halálos ölelés részese lenni - mondta a párt elnöke hétfőn a Nap-keltében. A műsorban ugyancsak megszólaló Kuncze Gábor SZDSZ-elnök elismerte, hogy az általa emlegetett 8 százalékos eredmény igencsak ambiciózus cél volt, Hiller István szocialista elnök pedig úgy fogalmazott: "még jobban belehúzunk".

Dávid Ibolya, az MDF elnöke hétfőn reggel a Nap-kelte című televíziós műsorban komoly fenntartásokat fogalmazott meg a Fidesszel szemben, de nem zárkózott el a megbeszélésektől. Az MDF elnöke többször is megismételte, hogy pártja nem fogja becsapni azokat a szavazókat, akik se Orbánra, se Gyurcsányra nem kívántak szavazni és akik egy konzervatív jobbközép politikát támogatnak.

A székházuk kertjében felállítottak egy falat és itt "kőbe vésték", hogy nem kívánják hatalomba segíteni Orbán Viktor Fidesz elnököt, de nem szeretnének asszisztálni Gyurcsány Ferenc szocialista kormányfőjelöltnek sem - mondta.

Dávid Ibolya szerint a Fidesz egy magát jobboldalinak mondó párt, mely valójában baloldali programot követ és retorikát használ. Politikája a Kádár-korszak iránti nosztalgiától a tőke- és piacellenességig, a külföldellenességig terjed, amit az MDF sem elfogadni, sem támogatni nem tud - közölte.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha a Fidesz és az MDF együtt többségbe kerülne és kormányt alakíthatna, támogatná-e a demokrata fórum egy ilyen kormány létrejöttét? Dávid Ibolya azt válaszolta, hogy erre kicsi az esély, mert az elmúlt néhány év "gátlástalan politikája" a Fidesz részéről az MDF ellen súlyosan megterhelte a kapcsolatokat. A pártelnök tisztességtelennek nevezte, hogy a Fidesz azt sugallta: "aki az MDF-re szavaz, az a kommunistákra szavaz". Szerinte ő ma egy 10 százalékos párt vezetője lenne, ha nem kellett volna elszenvedniük a sok igazságtalanságot a Fidesztől. Ezért az MDF nem kíván egy halálos ölelés részese lenni - mondta.

Az MDF korábban kijelentette, hogy csak akkor hajlandó koalícióra lépni bárkivel is, ha Dávid Ibolya lesz a miniszterelnök, ami nyilván bonyolíthat bármiféle megállapodást. Orbán Viktor Fidesz-elnök mindenesetre a Nap-keltében azt mondta, hogy szeretnének még a hétfőn tárgyalni az MDF-fel, és megállapodni a visszalépésekről. Ez vagy sikerül, vagy nem - fogalmazott Orbán Viktor. "Ha személyek hatalmáról van szó, akkor az MDF-nek szíve joga, hogy eldöntse, kit szeret" - mondta a Fidesz elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte most ennél többről van szó: "az a kérdés, hogy milyen kormánya és milyen programú kormánya lesz Magyarországnak".

Kuncze: a nyolc százalék ambíciózus volt

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a tévéműsorban elismerte, hogy az általa többször emlegetett nyolc százalékos választási eredmény igencsak ambiciózus cél volt, de az elért hat és fél százalékot jó szereplésnek értékelte. A pártra 350 ezer ember szavazott, többen mint négy évvel ezelőtt. Most az a feladat, hogy a választókerületeket egyenként megnézve megállapítsák, milyen megállapodások lehetségesek a szocialistákkal - mondta Kuncze Gábor.

Az SZDSZ elnöke a hétfőn kezdődő tárgyalások előtt nem kívánt nyilatkozni a lehetséges megegyezésekről, de nem hagyott kétséget afelől, hogy ezekre mindenképpen szükség van. A politikus szerint nem elég megállapodásokat kötni, a következő két hétben sokat kell tenni azért, hogy a szavazók kövessék is a pártok kérését, és annak megfelelően szavazzanak. "Nem elég azt mondani az egész SZDSZ-nek, hogy menjetek és szavazzatok a szocialistákra" - mondta. Kuncze szerint jó pártközi megállapodásra és erős kampányra van szükség ahhoz, hogy a jelenlegi kormány a választások nyerteseként folytathassa tevékenységét.

Hiller István, az MSZP elnöke nem számít hosszú és elhúzódó tárgyalásokra az MSZP és az SZDSZ között, mert szerinte erre nincsen sem szükség, sem idő. A pártelnök szerint pártja "ugyanolyan magas számon fog pörögni a két forduló között", mint a kampány eddigi szakaszában, de mint mondta, az MSZP kampánya nem lesz durva.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK