Ismert MSZP-sek hoztak el mandátumot

2006.04.10. 4:11

Több egyéni választókerületben hirdettek győztest az első fordulóban, mint négy éve, ami nem volt meglepő, miután ezen a választáson indult eddig a legkevesebb jelölt, így nem oszlottak meg annyira a szavazatok. Akárcsak az összesített eredményt tekintve, az egyéni győzelmek szempontjából is az MSZP áll jobban. 38 jelöltje szerzett mandátumot vasárnap - közülük négy közös MSZP-SZDSZ jelölt -, míg a Fidesz kereken tízzel kevesebb.

Földrajzilag viszonylag nagy a szórás, főleg a Fidesz esetében. A legjobban Hajdú-Bihar megyében vették az akadályokat az ellenzéki jelöltek, ott négyüknek - köztük Kósa Lajos debreceni polgármesternek - sikerült már az első körben megszereznie a mandátumhoz szükséges, több mint 50 százalékos szavazattöbbséget. Ezen kívül Győr-Moson-Sopron megyében, Bács-Kiskun megyében, Veszprém megyében és Vas megyében sikerült még 3-3 képviselői helyet elhoznia Fidesznek.

Az MSZP a jelek szerint tartja magát a fővárosban, legalábbis ezt jelzi, hogy 12 budapesti választókerületben sikerült mandátumot szerezniük a szocialistáknak. A főváros mellett, a szintén a baloldal egyik fellegváraként számon tartott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerepeltek az átlagnál jobban: nyolc helyen már nem kell második körre készülnie az MSZP nyertes jelöltjének.

Az első fordulóban mandátumot szerzett fideszes politikusok között csak elvétve akad néhány országosan is ismert figura, igaz, a párt stratégiájának részét képezte, hogy sok helyen új, a nagypolitikában eddig ki nem próbált jelöltet állított. Az ismertebb arcok között van Áder János, aki a most véget érő parlamenti ciklusban a párt frakcióvezetője volt és Varga Mihály korábbi pénzügyminiszter. Jól szerepelt több egykori MDF-es is, meggyőző fölénnyel nyert például Lezsák Sándor, és Szászfalvi László is viszonylag kényelmes többséggel nyerte el a mandátumot.

Az MSZP győztesei között már több ismertebb figura is van. Maga a pártelnök, Hiller István a fővárosi 29-es választókerületben jutott mandátumhoz, és ugyancsak a fővárosban nyert képviselői helyet Kiss Péter kancelláriaminiszter. Hozta a papírformát Baranya megyében Szili Katalin házelnök és Toller László pécsi polgármester, és nyert Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is.

Igazán komoly skalpokat azonban egyik párt jelöltje sem szedett. Ha csak nem számít annak, hogy a szocialista Simon Gábor, a BAZ megyei 2. választókerületben legyőzte a Fidesz alelnökét, Pelczné Gáll Ildikót, és az, hogy Manninger Jenőnek Keszthelyen sikerült megvernie nem csak az MSZP-s Mohácsi Józsefet, hanem az országosan is ismert, SZDSZ-színekben induló környezetvédelmi minisztert, Persányi Miklóst.

A parlamenti küszöböt elért másik két párt, az MDF és az SZDSZ egyik jelöltje sem jutott mandátumhoz az első körben. Ehhez a legközelebb még a liberálisok kerültek, akiknek egyik szombathelyi, az MSZP-vel közös jelöltje, Hankó-Faragó Miklós 49,77 százalékkal hajszálnyi közelségbe került ahhoz, hogy újra helyet kapjon a parlamentben.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK