Visszavonnák az árvízi veszélyhelyzetet

2006.04.10. 12:42

Visszavonná a Duna felső szakaszán az árvízi veszélyhelyzetet kinyilvánító rendeletet a Kormányzati Koordinációs Bizottság vezetője, Lamperth Mónika belügyminiszter, aki evégett a kormányfőhöz fordul. A Tiszán viszont még kell áradásra számítani.

"A Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) ülésen elhangzott javaslatok alapján arra kérem a kormányfőt a hétfői kormányülésen, hogy 15 órától vonja vissza a Duna felső szakaszára az árvízi veszélyhelyzetet kinyilvánító rendeletet - mondta Lamperth Mónika, a bizottság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter ugyanakkor a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az árvízi veszély nem múlt el, a Tiszán még erős áradásra kell számítani.

Újabb rekord dőlt meg, már 1650 kilométeren kellett harmadfokú védekezést elrendelni, és a magyarországi folyók vonalán 2684 kilométeren védekeznek valamilyen fokozatú készültség mellett - tette hozzá.

A Tiszán az árhullám tetőzését a jövő hétfőre várják Szolnoknál, Szegednél pedig várhatóan április 20-án, rekordszinttel fog tetőzni a folyó. A Duna mentén újabb kitelepítés már nem várható, a 300 millió forintos keretösszegből minden kitelepített számára gyorssegélyt folyósítottak, a helyreállítási munkálatokra pedig a kormány különít el pénzt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK