Az MDF-et próbálta puhítani Pokorni

2006.04.11. 10:23

Előbb öncélúnak nevezte az MDF elzárkózását Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök, majd arról igyekezett biztosítani a kisebb jobboldali pártot, hogy nem díszletként, hanem komoly partnerként számítanak rájuk. A politikus erről a Nap-keltében beszélt. A műsorban megszólalt Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője is, aki kitartott amellett, hogy nem állnak a két nagy párt közül egyik mellé sem.

Az MDF-et igyekezett puhítani kedd reggel a Nap-kelte című tévéműsorban Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. A politikus szerint olyan történelmi pillanatot élünk, amikor az alapkérdés az, hogy lesz-e kormányváltás. Először keményebb kritikát fogalmazott meg a kisebbik jobboldali párt elzárkózásával kapcsolatban: "azzal nehéz vitatkozni, ha valaki az ország sorsa helyett saját pártja sorsával akar foglalkozni", hiszen a párt öncéllá sosem válhat - mondta. Később arról igyekezett biztosítani Dávid Ibolya pártelnököt, hogy komoly partnerként számítanak az MDF-re.

Ugyanebben a műsorban megszólalt Herényi Károly, az MDF-frakcióvezetője is, aki közölte, egyetért Dávid Ibolyával abban, hogy a Fidesz díszletként akarja használni pártját az első fordulós vereség megmagyarázásában. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz egészen a legutóbbi időkig erővel, aláírásgyűjtéssel, zsarolással és nyomással próbálta elérni, hogy az MDF jelöltjei lépjenek vissza, most viszont a képviselői az összefogásról beszélnek, mintha mi sem történt volna.

A Nap-keltében Boross Péter volt miniszterelnök, az MDF Pest megyei listájának vezetője is nyilatkozott. Szerinte nem lehet behozni azt az előnyt, amit a baloldal szerzett az
országgyűlési választások első fordulójában. "A mérkőzés józan számítás szerint eldőlt, elveszett" - mondta.

Nagyon nehéz lesz fordítani

Dávid Ibolya hétfőn azt mondta, hogy ezt a választást a Fidesz nem a demokrata fórum miatt, hanem saját programja, stílusa, agresszivitása miatt veszítette el, és "ebbe kéretik díszletként nem belevonni a Magyar Demokrata Fórumot."

Herényi szerint Orbán Viktor megpróbálja áttolni a felelősséget az ő térfelükre az esetleg sikertelen választási eredményért. A politikus szerint a vasárnapi eredményen már nagyon nehéz lesz fordítani, és a fideszesek "most megpróbálják elhitetni a népekkel, hogy az összefogás egyetlen akadálya a Magyar Demokrata Fórum" - mondta.

Az MDF-es frakcióvezető úgy vélte, Orbán Viktor Fidesz-elnök és Gyurcsány Ferenc kormányfő megosztotta középen az országot. Ez nem vezet sehova - mondta. A két nagy párt a választások előtt öt-hat ezer milliárd forintot ígérgetett el. "Miért kellene nekünk e mellé állni?" - kérdezte az MDF frakcióvezetője.

"Nem kellett volna valóban a szingliket említeni"

Pokorni Zoltán más ügyben is engedményekre utalt interjújában. Azt mondta, nem az a fontos, hogy ki, milyen pozíciót tölt be, "a polgári oldal szükséges összefogása kapcsán eddig is azt hangsúlyoztuk, hogy ez nem személyes hiúság kérdése". Bár nem mondta ki, ezzel utalhatott arra, hogy korábban az MDF többször is jelezte, nem zárkóznak el a megbeszélésektől, viszont megismételték azt is, csak úgy hajlandók koalíciót kötni bárkivel, ha Dávid Ibolya lesz a miniszterelnök. Az MDF elnöke ezen kívül azt is több alkalommal kijelentette, sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort nem akarják a hatalomba segíteni.

Pokorni Zoltán reagált arra a felvetésre is, hogy Schöpflin György EP-képviselő a Financial Times-nak azt nyilatkozta, elképzelhető, hogy Orbán Viktornak távoznia kell a pártelnöki posztról a választási vereség után. A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: nem személyes karrierekről van szó, hanem a kormányváltás közös ügyéről. "Úgy látom, hogy Orbán Viktor is őszintén mondja, hogy másodlagos, hogy ki, milyen pozíciót tölt be, ez nem szokásos a politikában, baloldalon nem nagyon láttam ilyet, hogy én hátrébb lépek kettőt, hogyha a helyzet ezt kívánja, és Orbán Viktor tegnap ezt mondta" - fogalmazott Pokorni.

A felvetésre, hogy sajtóhírek szerint Mikola István kormányfőhelyettes-jelöltet bírálták a Fidesz hétfői elnökségi ülésén, úgy válaszolt: kimondott bírálat nem volt, "sokkal udvariasabb megfogalmazások előfordultak". Hozzátette: Mikola István elnézést kért sok embertől, hiszen "nem kellett volna valóban a szingliket említeni", de Pokorni Zoltán szerint ettől még nyugodtan meg lehet nyerni a választásokat.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK