Mind a 110 függőben maradt egyéni választókörzetbe elmegy vagy Gyurcsány Ferenc, vagy Hiller István - ezt utóbbi jelentette be. Az országjárásban részt vesznek a párt vezető politikusai, és csatlakoznak az SZDSZ-esek is.

"A választási győzelmet nem bízzuk a véletlenre" - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Hiller István, az MSZP elnöke. Közölte: a második fordulóig hátralévő bő másfél hétben Gyurcsány Ferenc és ő mind a 110 választókörzetbe elmegy, ahol vasárnap nem dőlt el a mandátum sorsa, de az MSZP több vezető politikusa is részt vesz az országjárásban.

A turné szerdán Bács-Kiskun megyében és Szombathelyen kezdődik - előbbi térségbe Hiller, utóbbit Gyurcsány és Kuncze látogat el -, s naponta hét-nyolc várost keresnek fel. A liberálisokkal közösen kampányolnak, ezért Kuncze Gábor több közös rendezvényt tart Gyurcsány Ferenccel, és az SZDSZ más vezető politikusai is csatlakoznak majd. Hiller kérdésünkre elmondta: lesz olyan körzet, ahová Gyurcsány Ferenccel együtt látogat el. Ezek nyilvánvalóan olyan választókerületek, ahol szoros eredménnyel zárult az első forduló. Ettől függetlenül elmennek oda is, ahol fölényesen vezet az MSZP jelöltje.

"Nem harcolunk, nem készülünk háborúra, mert a háború rombolást jelent, mi pedig építkezni akarunk" - fogalmazott Hiller István. Ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor a Fidesz hétfői nagygyűlésén azt mondta, harcolni fognak. Magyarországnak békére, nyugalomra, biztonságra van szüksége, s nem vezér, hanem demokratikus vezető kell az építkezéshez - tette hozzá Hiller.

Az SZDSZ minden vezető politikusa részt vesz a szocialistákkal közös kampányban - közölte később Kuncze Gábor. Számokat nem tudott mondani, de azokba a körzetekbe, ahol SZDSZ-es jelölt száll ringbe a második fordulóban, biztosan elmennek. Ezek: Szombathely, Kecskemét, Szeged, az I., az V. és a IX. kerület, valamint Szigetszentmiklós, a pártelnök választókerülete. "Tervezem, hogy oda mindenképpen elmegyek" - viccelődött Kuncze Gábor. Hozzátette: Gyurcsány Ferencet sok körzetbe elkíséri, elsőként, szerdán Szombathelyre mennek, ahol Hankó-Faragó Miklós liberális politikus a két párt közös jelöltje.

Várhatóan a Fidesz vezetői is országjárásba kezdenek, miután Orbán Viktor kijelentette, hogy van esélyük arra, hogy fordítsanak az eredményen. A 110 nyitott körzetből több olyan is van, ahol alig néhány szavazat a különbség az esélyes jelöltek között. Kiskunfélegyházán például 10 szavazat döntött a fideszes jelölt javára, Szombathelyen pedig 12 szavazat a fideszes Hende Csaba hátránya.