Pécset, Essent és Isztambult javasolta az Európa kulturális fővárosa 2010 címre az uniós bírólóbizottság. A végső döntés őszre várható, de a magyar város helyezése már csaknem bizonyos.

Azt javasolja az Európa kulturális fővárosa címért benyújtott pályázatok értékelésére
megalakult uniós bírálóbizottság, hogy 2010-ben az Európa kulturális fővárosa címet Essen, Pécs és Isztambul kapja.

Brüsszelben ismertetett jelentésében a bizottság kiemelte, hogy Pécs elsősorban a balkáni országokkal fenntartott kulturális kötődések fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. Noha Magyarország csak egy várost nevezett a cím elnyerésére, Pécs a jelölést 9 város részvételével zajló verseny eredményeképpen kapta. Fontosnak tartotta a zsűri azt is, hogy Pécs pályázatának mottója "város határok nélkül" volt.
   
A bírálóbizottság alig négy héttel azt követően hozta nyilvánosságra jelentését, hogy március közepén meghallgatta a pályázó városok képviselőit. Ténylegesen döntenie mindazonáltal csak a két német pályázó, illetve az unión kívüli két jelentkező között kellett: előbbiek közül a német-lengyel határon fekvő Görlitz, utóbbiak közül Kijev rovására választotta Essent, valamint az Európa és Ázsia határán fekvő török nagyvárost.
   
Ján Figel, az oktatásért és a kultúráért felelős európai biztos kijelentette: "Az Essen, Görlitz, Pécs, Isztambul és Kijev által benyújtott pályázatok minősége jól mutatja azt a nyitottságot, amilyennek a Bizottság az európai fővárosok kijelölésének folyamatát elképzelte."
   
A bírálóbizottság elnöke, Sir Jeremy Isaacs brüsszeli sajtótájékoztatóján megállapította, hogy a pályázatok általában véve kitűnőek voltak. Tarrósy István, a Pécs2010 Menedzsment Központ igazgatója a döntést üdvözölve az MTI-nek elmondta, a felkészülés, amely már tavaly elkezdődött, a keddi bejelentést követően töretlenül folytatódik tovább, és remélhetőleg már jövőre megindulhatnak a magyar és nemzetközi projektek is.
   
Jelezte, hogy jó kapcsolatokat ápoltak a többi pályázóval a pályázati szakaszban, a nyertesekkel pedig már vannak közös elképzeléseik. "Pécs pályázatában mind a német identitás, mind a balkáni-török vonal megjelenik" - magyarázta. Emlékeztetett arra is, hogy Pécs a múlt héten írt alá szerződést a kormánnyal, amelynek értelmében a város összesen 31,14 milliárd forintos európai uniós és hazai forráshoz juthat.
   
A 2010-es európai fővárosokról a végső döntést az Európai Unió tagországainak kulturális minisztereiből álló tanács hozza meg ősszel - ez Pécs esetében azonban már aligha lesz több formalitásnál, a bizottsági ajánlás ellenjegyzésénél.