Szegedet megszorongathatja a Tisza

2006.04.11. 16:34

Szegednél okozhatja a legtöbb problémát az áradó Tisza. A folyó vízállása a csongrádi megyeszékhelyen jövő héten elérheti az eddig mért legmagasabb szintet. Az [origo] által megkérdezett árvízvédelmi szakemberek szerint kitelepítésekre és gátszakadásra sehol nem kell számítani.

Az árvíz elleni védekezés súlypontja a héten a Dunáról a Tisza-völgyére került át - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Az árvíz elleni védekezést koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs szerint azonban a Tisza, valamint a mellékfolyók áradása miatt kitelepítésekre és gátszakadásra sehol nem kell számítani. A Tisza vízszintje pedig feltehetően sehol nem haladja meg az eddig mért legmagasabb vízszintet.

Jelenleg a Tisza Tokaj környékén okozza a legtöbb gondot, a folyó a hétvégén tetőzött itt 892 centivel, ami 36 centivel volt alatta a valaha mért legmagasabb vízállásnak. Korompay András, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője az [origo]-nak elmondta: Tokaj környékén hosszan tartó tetőzés várható, a folyó vízszintje kedden még 886 centiméter volt. A szakember hozzátette: Tokaj környékén tartós védekezésre kell felkészülni, a védművek magassága azonban megfelelő, ideiglenes gátakra nincs szükség.

A Tisza-völgyében a másik gócpontot Szolnok jelenti, az árvízvédelmi szakemberek szerint itt a folyó vízállása 50 centivel lesz alacsonyabb a valaha mért legmagasabb, 1041 centiméteres szintnél. Tószegnél, Vezsenynél jelenleg épülnek az ideiglenes gátak. A tetőzés az előrejelzések szerint április 15-18. között várható.

Várhatóan ekkor tetőzik majd a Tisza Szegednél is, ahol az okozhat majd gondot, hogy árad a folyóba torkolló Maros is. Korompay szerint a Tisza a csongrádi megyeszékhelyen elérheti az eddig mért legnagyobb vízállást, vagyis 960 centit. A Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Kht. (Vituki) is arra számít, hogy a Tisza alsó szakaszán, Szeged környékén várható a legkomolyabb áradás. Mayer István, a Vituki vízgazdálkodási igazgatója szerint, ha a következő napokban a Maros és a Körösök vízgyűjtőjén nagy mennyiségű csapadék hullik le, a Tisza Szegednél meghaladhatja a legmagasabb vízállást is.

A Tisza mentén egyelőre nem készült el egy olyan óriástározó sem, amely a Vásárhelyi-terv keretében közel másfél millió árvízbiztonságát garantálná majd. Varga Miklós helyettes államtitkár szerint azonban a jelenlegi árvíz akkor sem indokolta volna a tározók bevetését, ha azok már készen lennének.

A Tisza-völgy árvízvédelméről szóló 2004-es törvény (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) azt írta elő, hogy 2007-ig hat, egyenként több millió köbméter víz befogadására alkalmas tározónak kell felépülnie, ezekből azonban határidőre várhatóan mindössze kettő készül el. Az egyik a 9 milliárd forintból megépülő cigánd-tiszakarádi tározó, a másik pedig a 6 milliárd forintot igénylő tiszaroffi tározó. Arra viszont nincs esély, hogy a többi tározó a törvényben előírt határidőre elkészüljön.

Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKK