Személyes utálat dönthet a második fordulóban

2006.04.11. 13:04

A közvélemény-kutató cégek szakértői szerint a második választási fordulóban a pártkötődés mellett sok múlik a helyi jelöltekkel szemben táplált személyes szimpátián vagy éppen utálaton. A Fidesz a négy évvel ezelőttihez hasonló mozgósítást ígér, a helyzetet ugyanakkor bonyolítja, hogy most úgy tűnik, az MSZP-nek is van mozgósító ereje, ráadásul az MDF visszalépése is kérdéses - mondta az [origo]-nak Hann Endre, a Medián elnöke. Hann ugyanakkor állítja, a pártoknak nincs más választásuk, amíg a matematikai esély él, addig menni kell előre.

"Nincs mese, végig kell csinálni, amíg van matematikai esélye, addig menni kell" - mondta az [origo]-nak Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég elnöke annak kapcsán, milyen esélyeket lát a pártok visszaléptetési politikájának sikerére. Az MSZP és az SZDSZ már hétfőn délelőtt megállapodott arról, hogy a szocialisták 3, a szabad demokraták 55 helyen léptetik vissza saját jelöltjüket és a másik párt politikusának támogatására kérik szavazóikat.

A vasárnapi választási eredmények alapján a Fidesz és az MDF együtt sem erősebb, mint a jelenlegi kormánypártok, és Dávid Ibolya, az MDF elnöke is megerősítette korábbi kijelentését, miszerint nem lép koalícióra a Fidesszel, se Orbán Viktort, se Gyurcsány Ferencet nem segíti hatalomra pártja. Hann szerint ráadásul még akkor is kevés rá az esély, hogy egy esetleges - egyelőre valószínűtlennek tűnő - Fidesz-MDF megállapodással fordítani tudjanak az eredményen. A Medián választások előtt készített felmérése szerint az MDF szavazóinak kevesebb mint a fele támogatná a második fordulóban a Fidesz jelöltjét, ha körzetében nem maradna versenyben pártjának jelöltje.

Ezenkívül pozitív megerősítés lehet az MDF szavazói számára, ha a párt tartja magát eddigi kijelentéseihez, és nem lépteti vissza jelöltjeit az egyéni körzetekben senki javára - mondta Hann. Ebben az esetben megerősödhet bennük pártválasztásuk helyessége, így azokon a helyeken, ahol állva marad az MDF-es jelölt, ott szinte semekkora esély nincs arra, hogy a Demokrata Fórum támogatói átszavazzanak a Fideszre.

A Fidesz politikusai ennek ellenére a vasárnapi választási éjszaka óta a 2002-es bravúrt emlegetik, amikor a pártnak majdnem sikerült megfordítania az eredményt, az egyéni körzetekben taroltak (lásd keretes írásunkat). Hann ugyanakkor úgy látja, a helyzet most egész más, mert - mint fogalmazott - "nem látszik a Fidesz oldalán a mozgósító erő", de azt sem lehet mondani, hogy "kisebb lenne az MSZP mozgósító ereje".

A helyzetet bonyolítja, hogy a második fordulóban sokkal többet nyomnak a latba a helyi viszonyok. Sík Endre, a Tárki szociológusa szerint nem lehet felmérésekkel belőni, milyen eredményt hoznak az egyes választókörzetekben a második fordulós szavazások. Ebben az esetben ugyanis a személyes és a helyi viszonyok döntenek. Ezzel egyetértett Hann Endre is, aki szerint az egyik legfontosabb mérlegelési szempont a második forduló előtt, hogy az a politikus, aki a plakátokról tekint rájuk, a helyi választók szerint "mekkora szélhámos vagy milyen rendes ember".

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK