Személyes utálat dönthet a második fordulóban

2006.04.11. 13:04

Az MDF ugyan hétfőn közölte, az elnökség azt javasolja állva maradt jelöltjeinek, hogy ne lépjenek vissza a fideszes induló javára, egyáltalán nem tűnik biztosnak, hogy ezt sikerül érvényesíteni mindenhol. Az MDF gyulai jelöltje, Pocsay Gábor például már bejelentette, hogy a fideszes Tóth Imre támogatására biztatja szavazóit. A politikus azzal indokolja döntését, hogy szerinte a jelenlegi kormány csődbe vitte az országot. Pocsay úgy tudja, Békésben, de más megyékben is különböző egyeztetéseket folytatnak egymással az MDF képviselőjelöltjei.

Az elnökség többségi döntésével szembe megy Gémesi György, Gödöllő polgármestere is, aki a Fidesz-KDNP-MDF jelöltként a szavazatok 48,3 százalékát szerezte meg az első fordulóban, és esélyes arra, hogy két hét múlva újra képviselővé válasszák. Gémesi az [origo]-nak elmondta, szerinte az elnökség érzelmi döntést hozott. Érthetetlennek nevezte, hogy amikor lehetőség nyílna nagyon jó feltételek mellett tárgyalni a párt értékelvű konzervatív programjának megvalósításáról, az elnökség még csak nem is hajlandó rá. A Fidesz - Dávid Ibolya megfogalmazása szerint - "halálos ölelésével" szemben a polgármester szerint az MDF egységes frakcióval és támogatásának visszavonásával tudja védelmezni magát. Gémesi szerint ráadásul a megállapodás nemcsak a kormányzati munkára, hanem az önkormányzati választásokra is kedvezőbb helyzetet teremtene az MDF számára.

Vaskor László, I. kerületi alpolgármester szerint a kerületi MDF követi az országos elnökség ajánlását, és nincs is oka azt feltételezni, hogy a kampányt fegyelmezetten végigküzdő alapszervezetek másképp döntenének. Vaskor harmadik helyen végzett a Várnegyedben Nagy Gábor Tamás polgármester (Fidesz) és Kóka János (MSZP-SZDSZ) mögött. Az alpolgármester szerint  a fővárosban még három "hagyományos" konzervatív körzetben (2., 17, 18. evk) is veszíthet a Fidesz, ha az MDF szavazói nem szavaznak át.

Pepkó Pál, az orosházi MDF városi elnökének és képviselőjelöltjének kampányfőnöke az [origo]-nak elmondta, hogy a még versenyben lévő MDF-es jelölteket állító szervezetek várhatóan csütörtökig döntenek arról, hogy visszaléptessék-e indulójukat a Fidesz javára. Csütörtök délelőtt ugyanis az állva maradt képviselők informális tanácskozásra gyűlnek össze Budapesten, ahol az országos elnökség elé tárják álláspontjukat. Mivel a nyomdai átfutási idő miatt aznap délután egy óráig lehet levetetni a jelölt nevét a szavazócédulákról, addigra valószínűleg döntenek a helyi szervezetek a viszalépésről.

Pepkó Páltól megtudtuk, elképzelhető, hogy Orosházán sikerül megegyezniük a Fidesszel. Miután Dancsó József, a nagyobbik ellenzéki párt jelöltje megyei listán bejut a Parlamentbe, az sem kizárt, hogy Dominkó Sándor, Fidesz-KDNP-s támogatással részt vehet a második fordulóban. Megkerestünk több vidéki állva maradt MDF-es jelöltet, de azt a választ kaptuk, hogy a döntésig nem nyilatkoznak. 

Az [origo] szerette volna megkérdezni Herényi Károlyt, az MDF frakcióvezetőjét a gyulai jelölt döntéséről, arról, hogy hány hasonló lépésre számítanak, illetve milyen lesz a párt következő két hétben várható politikája, de őt eddig nem sikerült elérnünk. Herényi ugyanakkor egy kedd reggeli tévéműsorban megerősítette, hogy az MDF jelöltjei nem lépnek vissza mások javára.

Némi bizonytalanság a kormánypártok oldalán is tapasztalható. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke ugyanis hétfőn azt mondta, kérdéses, hogy mennyire mozgósíthatók a szabad demokrata szavazók a második fordulóban. Megjegyezte ugyanakkor azt is: választásukban döntő lehet, hogy "a Fidesszel szemben még finnyásabbak", mint a szocialista jelöltekkel szemben. Nyakó István, az MSZP szóvivője azt elismerte az [origo]-nak, hogy az egyes körzetek megnyerése a visszaléptetések ellenére is függ a helyi viszonyoktól, ugyanakkor hozzátette: akik az MSZP-re és az SZDSZ-re szavaztak, azok egyaránt a kormánykoalíció fennmaradását támogatták.

Bogár Zsolt, Sáling Gergő

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK