Idén a legidősebb próbálkozó 75 évesen vág neki a felsőoktatási felvételinek, de van olyan is, aki már 15 évesen felsőoktatási intézménybe jelentkezik - derül ki az Országos Felvételi Információs Központ legfrissebb statisztikáiból. A központnál a február 15-ei jelentkezési határidő óta folyamatosan dolgozzák fel a jelentkezési lapokat, és bár végleges adatok még nincsenek a felvételizők összetételéről, néhány érdekes adatot már nyilvánosságra hoztak.

1931-ben született, és 1950-ben érettségizett az idei felsőoktatási felvételi legidősebb résztvevője. A 75 éves jelentkezőnek a pontokért való küzdelemben a körülbelül 23 év átlagéletkorú felvételizőkkel kell felvennie a versenyt, de tudását akár egy 15 éves diákkal is összemérhetik. Ennyi idős ugyanis a felsőoktatási intézményekbe jelentkező legfiatalabb hallgatójelölt - olvasható az Országos Felvételi Információs Központ honlapján.

Az OFIK legfrissebb statisztikáiból az is kiderül, hogy nem mindenki elégszik meg két-három jelentkezési hely megjelölésével. Bár a felvételizők idén átlagosan 2,9 felsőoktatási intézményt jelöltek meg felvételi lapjukon, volt olyan, aki 48 helyre adta be jelentkezését.

A továbbtanulás biztosítására tett ilyen kísérlet nem egyedülálló a felvételizők között: 2006-ban további 19 jelentkező sorolt fel 30 vagy ennél több jelentkezési helyet a felvételi irodához eljuttatott "A" lapján.

A felvételizők 2,4 százaléka külföldi állampolgárságú, ők főleg a szomszédos országokból, Szlovákiából, Szerbia-Montenegróból, Romániából és Ukrajnából jönnének a magyar egyetemekre és főiskolákra. Ugyanakkor az OFIK adatai szerint nálunk szeretne továbbtanulni néhány vietnami, mongol, dél-koreai és egy-egy szír, perui és kambodzsai állampolgár is.

Az adatok jelenlegi feldolgozottsága alapján 2006-ban összesen 131 074 fő jelentkezett valamilyen felsőoktatási intézménybe, közülük legtöbben, 14 ezren az ELTE-re szeretnének bekerülni. A további legnépszerűbb egyetemek között találjuk a Pécsi Tudományegyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet és a Debreceni Egyetemet.