Kampánycsendsértő volt az MSZP hírlevele

2006.04.14. 11:14

Az MSZP megsértette a kampánycsendet azzal, hogy április 8-án hírlevelet küldött regisztrált felhasználóinak, amelyben arra szólította fel őket, hogy szavazzanak a szocialistákra - állapította meg a Legfelsőbb Bíróság. Az Országos Választási Bizottság korábban nem találta jogsértőnek a hírlevelet.

Az üggyel előbb az Országos Választási Bizottság (OVB) foglalkozott, amelyhez egy magánszemély nyújtott be kifogást április 8-án. Az illető sérelmezte, hogy az MSZP honlapjáról aznap reggel, a kampánycsend idején hírlevelet küldött szét elektronikus levélcímekre, melyben arra buzdította a címzetteket, hogy az MSZP jelöltjeire és listájára szavazzanak.

Az OVB április 9-ei, csak a szavazás lezárulta után közzétett határozatában azt állapította meg, hogy a kampánycsend idején zártkörűen terjesztett elektronikus levél alkalmas ugyan a választópolgárok befolyásolására, de "annak megrendelésével éppen ők igénylik ezt a befolyást". A testület ezért a kifogást elutasította.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy a "törvény nem tesz különbséget aszerint, hogy a választópolgár kívánja-e választói akaratának befolyásolását, vagy sem". Ezért az OVB határozata törvénysértő - állapítja meg az LB. Az LB utal arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény értelmében a kampánycsend megsértésének minősül a többi közt a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus úton.

A hírlevelet a web@www.mszp.hu e-mail címről küldték ki szombat hajnalban, tehát a kampánycsend idején. A levél első mondata az volt: "SZAVAZZUNK AZ MSZP-RE", majd azzal folytatódott: "Ezért az MSZP a leghatározottabban arra kéri támogatóit, hogy ne másra, hanem a párt listájára és egyéni jelöltjeire szavazzanak." A hírlevélben több pénteki szocialista nyilatkozatra, például az MSZP budapesti kampányzárójára hívják fel a figyelmet. Két cikknek is a miniszterelnök blogjáról ismert szlogent - Húzzunk bele! - adták címnek.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK